Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

V pátek třináctého do Země narazí tajemný objekt! Podívejte se na přenos

Autor: lm - 
12. listopadu 2015
21:00

Tajemný objekt se blíží k Zemi! V pátek třináctého okolo sedmé hodiny ranní naši planetu zasáhne kus kosmického smetí, který vesmírem putoval nejspíš několik desítek let. Na našich stránkách se můžete podívat na záznam tohoto střetu.

Astronomové si dosud nejsou jistí tím, co se na Zemi vlastně řítí. Vědí jen, že objekt je široký asi dva metry a je prý příliš lehký na to, aby se jednalo o asteroid. Domnívají se proto, že jde o kus rakety, kterou lidé vypustili do vesmíru. Nejspíš jde o pozůstatek programu Apollo z šedesátých a sedmdesátých let.

Objekt vstoupí do atmosféry přibližně v 07:19 našeho času. Podle odhadů ho  většina shoří v atmosféře a úlomky dopadnou do moře asi 100 kilometrů od jižního pobřeží Srí Lanky. „Půjde o úžasnou show, objekt se po několik vteřin rozzáří na obloze,“ píše se na stránkách Evropské kosmické agentury. Záznam pádu bude dostupný i online. Poté se na něj můžete podívat zde:

Kolem Země se nalézají tisíce úlomků, nefunkčních družic a dalších objektů vypuštěných do vesmíru lidmi. Souhrnně se tomuto odpadu říká kosmické smetí. Odhaduje se, že hmotnost odpadků dosáhla 3000 tun. Zhruba 110 tisíc úlomků je větších než 1 cm. Létající odpadky jsou velkým problémem, jak pro rakety a družice, tak pro Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS).

Tajemný vesmírný objekt WT1190F (uprostřed) zachycený teleskopem z observatoře Tajemný vesmírný objekt WT1190F (uprostřed) zachycený teleskopem z observatoře | ESA

prycsnima ( 12. listopadu 2015 23:20 )

radeji kosmicke smeti,nez ten hnuj co sem taha do evropy ta kr ava nemecka zk urvena

nyxx ( 12. listopadu 2015 21:28 )

Kdyby tak chtěl ten objekt narazit do redakce Blesku!

Zobrazit celou diskusi