Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Policisté prý donutili zloděje skočit z okna. Pak ho mučili

Bývalí policisté (zleva) Jiří Z., Petr K. a Roman L. se u brněnského soudu zodpovídají z mučení zatčeného muže.
Bývalí policisté (zleva) Jiří Z., Petr K. a Roman L. se u brněnského soudu zodpovídají z mučení zatčeného muže.  (Autor: Foto Blesk - Jiří Nováček)
Autor: ČTK ljš - 
11. listopadu 2015
14:35

Snažili se ho dohnat k sebevraždě, a když přežil skok z okna v pátém patře, ještě ho mučili. To tvrdí jednačtyřicetiletý zloděj o trojici brněnských policistů, která ho vyšetřovala. Obvinění, kteří jsou postaveni mimo službu, vinu popírají. Hrozí jim až osm let vězení.

Policisté podle spisu přiměli loni v září 41letého zadrženého skočit z okna a pak ho mučili tak, že řval bolestí. Událost se stala v budově policejního oddělení Brno-Výstaviště. Muž podezřelý z krádeží skočil z 5. patra, dopadl na střechu v úrovni 2. patra a zlomil si nohu. Policisté mu pak prý zlomenou nohou kroutili a bili ho.

Státní zástupce obžaloval nadpraporčíka Jiřího Z., poručíka Petra K. a poručíka Romana L. z účasti na sebevraždě, porušení povinnosti strážní služby a z mučení a jiného nelidského a krutého zacházení formou spolupachatelství. Údajný poškozený po nich nyní žádá odškodné půl milionu korun. „Myslím si, že mu ruplo v hlavě,“ řekl ke zraněnému muži ve své výpovědi Jiří Z.

Ze spisu vyplývá, že policisté muže zatkli loni 18. září, protože jej podezírali z četných krádeží. Po krátkém výslechu skončil zadržený na chodbě. Do spisu údajný poškozený uvedl, že jej Jiří Z. připoutal pouty k zábradlí u schodiště a řekl: „Buď se ke všemu přiznáš, anebo bude lepší, když se zabiješ. Okrádáš slušné lidi...

Když pak policista odešel, zadržený si prý vytáhl ruku z pout, šel k nedalekému oknu, otevřel jej a vyskočil. Dopadl na střechu jiné budovy v úrovni druhého patra policejního oddělení. Tam jej našli policisté a odnesli jej zpět do pátého patra. Muž měl zlomenou holeň. Žalobce soudu řekl, že zraněný řval bolestí.

Spis uvádí, že zraněného následně Roman L. s Petrem K. bili a kopali tak, že křičel bolestí, volal o pomoc a měl pěnu u úst. Údajně mu dokonce kroutili zlomenou nohou. Následně přišel do jejich kanceláře jiný policista, který přivolal policejního dozorčího v budově a sanitku. Policisté ale líčí událost jinak.

Jiří Z. soudu řekl, že se výslechu zadrženého neúčastnil. Jeho úkolem prý bylo jen pohlídat muže na chodbě policejní budovy. Chtělo se mu ale na záchod, proto muže připoutal k zábradlí a na chvíli odešel. Soudce David Otevřel ho poté upozornil, že tento postup je špatný. Podle policejních předpisů měl být totiž muž střežen nepřetržitě. Policista toto pochybení připustil. Když se vrátil ze záchodu, požádal prý Jiří Z. svého kolegu Petra K., aby muže pohlídal, a odešel.

V tu chvíli již zadržený neměl pouta. Čekalo se na to, kdy bude odvezen do policejní cely. Petr K. soudu popsal, že se náhle na chodbě zhaslo, zadržený do něj vrazil a utekl. Policista tvrdí, že neví o tom, že muž skočil z okna. S kolegy jej prý našel v nižším patře budovy, pomohl jej vynést do kanceláře a vše tím pro něj údajně skončilo. Zadržený se podle něj tehdy choval agresivně. I třetí z policistů jakékoli mučení či týrání zadrženého popřel.

Všichni tři jsou až do uzavření procesu postaveni mimo službu.

ellery ( 4. dubna 2016 15:35 )

Policajti jsou stejná pakáž jako ti zloději akorát bývají hloupější.

darina1 ( 11. listopadu 2015 18:12 )

Tak to u nás policajti nechrání,vykradli mi byt já v tu dobu těhotná,by mě snad srazili ze schodu. Manžel byl pryč,ale já ve 38 týdnu, já ty caty v našem městě nesnáším.

ylatouf ( 11. listopadu 2015 16:03 )

Opravdoví policajti co pomáhají a chrání.Jen se jim to nějak nepovedlo.Ten gauner zlodějskej měl chcípnout.Mrtví nemluví a nekradou.

trip ( 11. listopadu 2015 15:22 )

proc? byt mi vykradli 3x vcetne snubaku po prababe a hader pro malou - hovada se nestiti niceho (jednoho typka chytili na necem jinem a sparovali ho i s nasim bytem - odsoudili a za par dni byla amnestie. takze byl bez zaznamu v rejstriku a beztrestnym). chatu snad 15x? uz to nepocitam. chytit to(ta) hovado(a), tak ho(je) zrecykluju! zadne ty ty ty, uz to nedelej. ale na ferovku na hnuj, prohnat drticem (nohama napred na polovicni vykon) a poslat zpet do sveta jako cokoli uzitecneho. pravdepodobnost, ze by poctivy obcan skoncil na sluzebne za corky je miziva.

mirkazam ( 11. listopadu 2015 15:04 )

jasamosobne...nemel hovadiny !!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání