Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zeman se rozplýval nad Čínou: Chválil Pandu a Krtka, na úspěchy si připil vodou

Autor: mts, vr - 
10. listopadu 2015
21:30

Prezident Miloš Zeman si velmi pochvaluje spolupráci Česka s Čínou. Na úvodním galavečeru Čínského investičního fóra zmínil hned několik projektů, na kterých se obě země podílejí. Vyzdvihl například přímou leteckou linku do Pekingu, seriál Panda a Krtek nebo investici do aerolinií.

Komplimenty vůči Číně Zeman rozhodně nešetřil. „Dovolte mi, abych připil touto minerálkou, protože nic lepšího tu nemáme, na rozvoj spolupráce mezi ostrůvkem lidu ve střední Evropě a mezi zemí, která se nejpozději příští rok stane největší ekonomikou světa,“ uvedl Zeman.

Podle něj by se Čína mohla stát „zdrojem finanční spolupráce nejen ve střední Evropě, ale v celé EU“.

Zopakoval, že by byl rád, kdyby se asijská země podílela na výstavbě vodního koridoru Dunaj-Odra-Labe. „Je to svěží a úplně nová myšlenka, která vznikla před pouhými šesti sty lety,“ zavtipkoval.

Pochválil i přímou leteckou linku Praha–Čína a zmínil, že se chystají dvě další. Ocenil také otevření pobočky Bank of China a vyzdvihl i skupinu CEFC, která převezme téměř poloviční podíl ve společnosti Travel Service. Nezapomněl ani na seriál Panda a Krtek, jehož 50 dílů natočili Číňané a hraje v něm náš Krteček.

Ze Zemanových slov vyplynulo, že se opět chystá navštívit Čínu. „Když jsem byl v Číně před rokem, přivezl jsem vám Krtka. Když jsem k vám přijel tento rok, přivezl jsem vám nejlepšího fotbalistu Evropy a zeptal jsem se pana místopředsedy, co by si přál přivézt příště. Konsternovalo mě, že mi zatím neodpověděl, takže si zřejmě svou odpověď už promýšlí,“ uvedl prezident.

Miloš Zeman letos navštívil Čínu. Podívejte se:

Video Přímé linky z Prahy do Číny: Zeman chce hned tři, kam to poletí? - David Vaníček
Video se připravuje ...

kkkastr ( 12. listopadu 2015 17:21 )

Ono nechce hledět jen zaslepeně, notorik Havel si vozil medajle za zaprodaný průmysl a zničené zemědělství, kdežto Klaus a Zeman myslí ekonomicky

eliska963852 ( 11. listopadu 2015 08:51 )

Způsob Zemanovy reprezentace je zkrátka vše, jen ne důstojný. Od viróz z ruské ambasády a následného klácení se nad korunovačními klenoty až po ostentativní zneužívání moci ve prospěch svého nedůvěryhodného kancléře, jenž má zhruba stejnou šanci na získání bezpečnostní prověrky jako Jiří Ovčáček při slídění po Peroutkově gentlemanovi.

salto ( 11. listopadu 2015 08:23 )

Na Zemana si může plivnout každý, ale u cigošů a migrantů diskuse nejsou. Proč???

qor0o1 ( 10. listopadu 2015 23:10 )

Může si dát pro radost přeoperovat šikmé oči.

moiaza ( 10. listopadu 2015 22:34 )

Pemprsky a trotle ssebou neměl. Je Ti to líto, že jsi Tě nevzal do Číny?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa