Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ultimátum pro Facebook: Za šmírování uživatelů má platit sedm milionů denně

Autor: mb - 
10. listopadu 2015
10:25

Sociální síť Facebook dostala v Belgii ultimátum. Buď do 48 hodin přestane šmírovat internetové uživatele, kteří nejsou zaregistrováni na Facebooku, nebo bude čelit pokutě 250 tisíc eur denně (zhruba 6,7 milionu Kč).

„Jestliže uživatel nemá účet na Facebooku, Facebook bude od nynějška potřebovat výslovný souhlas tohoto uživatele, pokud ho bude chtít sledovat na internetu. Společnost musí nakládat s osobními daty v souladu s belgickými zákony,“ rozhodl soud v Bruselu.

Rozhodnutí soudu přivítala i mluvčí belgického Úřadu pro ochranu soukromí Margot Neyskens: „Facebook nemůže sledovat na internetu lidi, kteří nejsou členy Facebooku, což je logické, vždyť nemají jejich souhlas.“

Jenže Facebook si myslí, že to logické není, a domnívá se, že má právo šmírovat na internetu lidi, i když nejsou členy sociální sítě. Stačí pouze zavítat na jejich stránku a společnost následně sleduje chování uživatele na internetu. „Používáme cookie „datr“ více než pět let, což nám umožňuje zajistit bezpečnost Facebooku našich 1,5 miliardy uživatelů po celém světě. Odvoláme se proti rozhodnutí soudu,“ prohlásila mluvčí Facebooku.

Facebook argumentuje, že jeho centrála se nachází v Irsku a podléhá tak irským zákonům. Cookie je soubor v internetovém prohlížeči, který používá mnoho internetových stránek. Umožňuje sledovat uživatele a jeho chování na internetu, např. na jaký odkaz klikl, jak dlouho strávil na stránce apod. Organizace bránící soukromí uživatelů na internetu dlouhodobě poukazují na to, že velké společnosti zneužívají mezeru v zákonech a na datech uživatelů vydělávají miliardy dolarů.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi