Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kuličky pro Klause a naháči u Sobotky. Co čeká s ochrankou na Babiše?

  • Autor: Zuzana Štíchová - 
    7. 11. 2015
    06:00

    Ministr financí Andrej Babiš (ANO) přes víkend promýšlí, jestli si nakonec vezme policejní ochranku, o kterou požádal. Prý se bojí o svůj život a je ohroženější než premiér. Ani s ochrankou ale možná nebude ve stoprocentním bezpečí, svědčí o tom případy z minulosti, kdy selhali jak bodyguardi premiéra, tak prezidenta, a to nejen v Česku.

  • 1.Atentát na prezidenta Klause

    Zřejmě nejznámějším selháním ochranky v Česku byl atentát na prezidenta Václava Klause v září 2012. Prezident procházel davem při otevírání mostu v Chrastavě na severu Čech. Muž v maskáčích se k němu přiblížil ze strany a sedmkrát zmáčkl spoušť. Naštěstí šlo pouze o airsoftovou zbraň, která střílí kuličky.

     

    Pavel Vondrouš ještě davem stihl odejít, urazil téměř sto metrů, než ho ochranka zadržela. „Chtěl jsem ukázat, že proti těm, kdo ničí tuto zemi, se může postavit kdokoliv, i dělník,“ řekl později k incidentu vyučený kuchař. Útočník vyvázl od soudu s podmínkou za útok na veřejnou osobu.

    Video Muž několikrát vystřelil na prezidenta Václava Klause kuličkovou pistolí. - Prima FTV
    Video se připravuje ...

  • 2.Naháči na Úřadu vlády

    Měla to být tisková konference po jednání vlády jako každá jiná. Do prostoru, kam ostraha pouští jen novináře na redakční průkazy, se dostala dvojice mužů, která tvrdila, že je ze studentského časopisu. V průběhu tiskové konference se ale vysvlékla do půli těla a začala přímo na Úřadu vlády demonstrovat proti postoji vlády ke krizi na Ukrajině.

     

    Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) už ale ze sálu kvůli pracovním povinnostem odcházel a demonstrující tak neviděl. Jeho ochranka zasáhla až po několika desítkách vteřin, a to ještě poměrně mírně. Muže jen vyzvala, aby dobrovolně odešli. Podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) k ohrožení vlády dojít nemohlo, protože i novináři procházejí bezpečnostním rámem.

    Tiskovku premiéra Sobotky narušila dvojice svlečených demonstrantů. Tiskovku premiéra Sobotky narušila dvojice svlečených demonstrantů. | Foto Blesk - Ladislav Křivan, ČTK

  • 3.Rudé trenky pro prezidenta Zemana

    Posledním selháním ochranky nejvyšších českých státníků jsou proslulé rudé trenky na Pražském hradě. Skupina umělců Ztohoven je vyvěsila místo prezidentské standarty, která od té doby není k nalezení. Recesisté se na střechu hradu dostali po lešení, které obklopuje část jednoho z paláců kvůli rekonstrukci. „Dnes nad Pražským hradem konečně zavlála standarta muže, který se nestydí vůbec za nic,“ uvedli k akci umělci.

     

    Policie trojici mužů převlečených za kominíky zadržela, soud ale jejich potrestání zatím odmítl. Na setkání prezidenta Zemana s občany se od té doby tu a tam objeví lidé, kteří mu tuto aféru připomínají. Prezident se jim posmívá, že chodí naostro.

    Video Červené trenýrky na Pražském hradě - umělci Ztohoven - Ztohoven.com
    Video se připravuje ...

  • 4.Premér Nečas ochranku odmítl

    Zatímco premiéru Jiřímu Paroubkovi (ČSSD) ochranka sloužila ještě řadu měsíců poté, co ze své funkce odešel, premiér Petr Nečas (ODS) policejní ochranu úplně odmítl. „Nevidím k tomu důvod, necítím nebezpečí,“ řekl krátce po svém jmenování. „Chtěl bych zdůraznit, že nejde o výraz nedůvěry policistům ochranné služby,“ dodal. Policie tak premiéra sledovala pouze zpovzdálí a on měl klid na nemanželské pletky s Janou Nagyovou, dnes už Nečasovou.

    Premiér v demisi Nečas se podivoval nad vazbou pro Janu Nagyovou. Premiér v demisi Nečas se podivoval nad vazbou pro Janu Nagyovou. | ČTK

  • 5.Cameronova srážka s dredařem

    Podobná selhání ale nejsou výjimečná ani v zahraničí. V září 2014 to na vlastní kůži pocítil britský premiér David Cameron, kterého ochranka nedokázala udržet v bezpečí před mužem, který do něj úmyslně vrazil. Na dredaře se bodyguardi vrhli až poté, co na politika naběhl.

     

    Incident se obešel naštěstí bez zranění. Muž, který na premiéra naběhl, byl převezen na policii, kde byl vyslechnut a poté propuštěn. „Žádná hrozba neexistovala. Poté, co byl muž prověřen, byl propuštěn,“ prohlásil policejní šéf Derek Hughes podle Daily Mailu.

    Ochranka Camerona nezabránila, aby na premiéra na ulici naběhl muž. Ochranka Camerona nezabránila, aby na premiéra na ulici naběhl muž. | Reprofoto youtube.com/ČTK

  • 6.Kiksy ochranky prezidenta USA

    Své by o peripetiích s ochrankou mohl vykládat také jeden z nejmocnějších mužů světa, americký prezident Barack Obama. Po Bílém domě mu pobíhal v září 2014 muž s nožem a celá budova musela být evakuována, jen o pár dní později navíc Obamova ochranka dovolila, aby s americkým prezidentem jel ve výtahu muž ozbrojený pistolí. Až poté, co Obama vystoupil a odešel na jednání, bodyguardi zjistili, že byl muž trestaný za útok a ublížení na zdraví. V budově pracoval jako člen bezpečnostní služby.

     

    V roce 2009 se navíc při návštěvě Prahy dostal k Obamovi jeden muž tak blízko, že ho pohladil po tváři. Fotografie pak obletěla celý svět. Ochranka na Hradčanském náměstí se bránila tím, že třicetiletého Jaroslava Suchého zná. Muž na Obamu čekal několik hodin.

    Prezidenta USA Baracka Obamu pohladil jeden z mužů v davu. Podle ochranky nebyl nebezpečný. Prezidenta USA Baracka Obamu pohladil jeden z mužů v davu. Podle ochranky nebyl nebezpečný. | ČTK

Video se připravuje ...
Další videa