Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Tisícovka pro důchodce. Mimořádný příspěvek je blíž peněžence seniorů

Autor: ČTK, val - 
4. listopadu 2015
15:24

Penzisté by s největší pravděpodobností měli příští rok dostat tisícikorunový příspěvek k důchodu. Před závěrečným sněmovním schvalováním příslušné předlohy to ve středu podpořil sociální výbor. Ten se naopak nepřiklonil k možnosti zvýšit příspěvek na 1200 korun ani k návrhu, který by zároveň zajistil vyšší než zákonnou valorizaci penzí. Poslanci by mohli o normě rozhodnout už tento pátek.

Původně chtěla vláda poslat důchodcům ještě letos 600 korun, kvůli průtahům v projednávání ale raději návrh smetla a navrhla v únoru přidat penzistům 900 korun.

Sociální výbor ve středu podpořil vlastní dřívější návrh dát důchodcům 1000 korun. Příspěvek o 200 korun vyšší ve výboru neúspěšně prosazoval zpravodaj normy Miroslav Opálka (KSČM) a zvýšenou valorizaci Vladislav Vilímec z ODS.

 

Návrh občanských demokratů by znamenal to, že důchody by se od dubna zvýšily o 1,2 procenta. Penzisté by tak dostali i s jednorázovou dotací průměrně o 200 korun měsíčně víc než letos.

Náměstek ministryně práce a sociálních věcí Martin Kučera uvedl, že jednorázový příspěvek by mohli důchodci dostat v únoru nebo v březnu. Celkem přijde asi na tři miliardy korun. Návrh rozpočtu Ministerstva práce a sociálních věcí pro příští rok tento výdaj nepředpokládá, měl by se pokrýt mimo jiné z očekávané úspory z letoška.

Starobní, invalidní a pozůstalostní důchody v Česku pobíralo podle údajů České správy sociálního zabezpečení na konci loňska 2,86 milionu lidí. Starobních důchodců bylo zhruba 2,36 milionu. Do konce letošního června jejich počet stoupl zhruba o 7 000. Průměrný starobní důchod na konci loňska činil 11 075 korun, letos na konci prvního pololetí 11 316 korun.

Penze se pak vyplácejí i z důchodových systémů resortu vnitra, obrany a spravedlnosti. Podle údajů ve státním závěrečném účtu průměrný starobní důchod loni vzrostl o 104 korun na 10 714 korun.

hejhej ( 5. listopadu 2015 13:07 )

Nárazově tisícovka, měsíčně v průměru 40,-Kč, ale miliony pro nezvané přivandrovalce bez dokladů, kteří by spíše potřebovali řádně potrestat za trestný čin vniknutí na cizí území. Rovněž jsou peníze na předražené ubytovy pro lidi, kteří nikdy nepracovali, ,množí se jako kr.ysy a jenom natahují ruce.

tgbg ( 5. listopadu 2015 08:55 )

Tisícovka pro některé komunistické lemply?????

smoyde ( 5. listopadu 2015 03:09 )

Stáří berou u huby. Důchodci budou závidět časům z filmů pro paměníky, kde byly vejminky, byla úcta a mezi svými rodiče i zemřeli v čistotě.

asijo ( 5. listopadu 2015 01:05 )

Konečně si důchodci mohou jedenkrát za rok vyzvednou v lekárně léky a za zbytek z tisícovky koupit půlku chleba.

byvalyvoliccssd4 ( 4. listopadu 2015 22:30 )

Babiš dostal na svou řepku dotaci 5 miliard. Kdyby dali 5 miliard na důchody, tak by to vycházelo pětistovka každý měsíc každému důchodci po celý rok.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa