Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Klause čekají další roky bez Livie. A domů nepoletí ani ambasadorka ze Sýrie

Autor: ČTK, zst - 
3. listopadu 2015
18:25

Po sedmdesátce musí diplomaté, stejně jako ostatní státní úředníci, pověsit svoji misi na hřebík. Nařizuje jim to nový služební zákon. Jenže velvyslanci nakonec možná dostanou výjimku, která by se týkala Livie Klausové v Bratislavě a Evy Filipi v syrském Damašku. Obě by se místo návratu domů mohly dál věnovat své práci. Novelu podpořil zahraniční výbor sněmovny.

Do předlohy se na dřívější návrh ústavně-právního výboru dostane možnost zaměstnávat diplomaty i poté, co oslaví 70. narozeniny. Změnu prosazuje zejména prezident Miloš Zeman, aby svůj úřad nemusela opustit velvyslankyně v Sýrii Eva Filipi.

Věkový limit se týká také velvyslankyně na Slovensku Livie Klausové. Filipi i Klausová by tak měly skončit ve funkci s letošním rokem. „Jsme připraveni se s návrhy ztotožnit, nevidíme tam dramatický problém,“ komentoval v úterý úpravy doporučené ústavně-právním výborem ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Návrh, podle něhož diplomaté, kteří dovrší věk 70 let ve funkčním období, budou moci misi dokončit, nemá platit zpětně. Podle informací náměstka ministra vnitra Petra Mlsny by však měla být novela schválena a účinná včas a bude se Filipi a Klausové týkat. Bývalý prezident Václav Klaus tak zřejmě i pro další roky zůstane v Praze bez manželky.

Manželé Klausovi na Pražském hradě Manželé Klausovi na Pražském hradě | ČTK

Černínský palác chce výjimku i v zaměstnávání rodin

Vládní předloha upravuje například zaměstnávání partnerů diplomatů, kteří je na misi doprovázejí, a Čechů dlouhodobě pobývajících v zahraničí. Současná verze služebního zákona neumožňuje zaměstnávání rodinných příslušníků kvůli střetu zájmů. Změnou by ministerstvo ušetřilo asi 80 milionů korun.

Novela má taky zajistit pokračování možnosti rotace diplomatů nebo zkrátit dobu, na kterou mohou být zaměstnanci ministerstva zahraničí vysláni mimo Českou republiku bez svého souhlasu.

Služební zákon začal v Česku plně fungovat od července. Spadá pod něj přes 68 tisíc zaměstnanců. Ministerstvo zahraničí zaměstnává přes 1900 lidí, z nichž 1300 je v zahraničí.

st.rec ( 5. listopadu 2015 08:43 )

To je špatná zpráva pro zvl.útvar ochranky,Venda totiž má ty vymakaný kluky rád.

ivoadler ( 4. listopadu 2015 11:30 )

Ono se rukama po sedmdesátce blbě dělá. Bolí celý tělo. Někdo ani nemusí čekat ne sedmdesátku. Strojvůdce havarovaného vlaku (prý 65 let) asi něco opomněl. U strojvůdce jde o život. U státního zaměstnance jde o hov.no. Ten může dělat i do osmdesáti.

ivoadler ( 4. listopadu 2015 11:26 )

A co předseda Ústavního soudu a jiní soudci? Copak to nejsou státní zaměstnanci? Já osobně bych věkové limity pro jmenování dodržoval. Ojedinělými případy nelze argumentovat při vydávání tak zásadní normy, jako je zákon. To pochopí i vůl.

aaobcanka ( 4. listopadu 2015 08:49 )

Jakou moudrost ? Livie (rodačka ze Slovenska) byla "moudrá" jen tehdy, když pučisté jeho strany ODS ho chtěli svrhnout, tak to hned letěla s 1 ze synů na Václavák a spolu pronášeli plamenná slova o jeho nadlidskosti !

aaobcanka ( 4. listopadu 2015 08:45 )

Naprostý souhlas. Jak Zemana ve většině rozhodnutí, činů a názorů uznáváme, s Klausem a Klausovou je to ostuda a lumpárna největšího kalibru.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa