Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Slovák v Praze ubodal své dva spolubydlící: Odsedí si 25 let

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: profimedia.cz)
Autor: ČTK ljš - 
2. listopadu 2015
13:46

Za březnovou vraždu dvou spolubydlících na pražském Proseku si má devětačtyřicetiletý Slovák Michal Nagy odpykat výjimečný trest 25 let vězení. Rozsudek je pravomocný, Nagy se vzdal práva na odvolání. Soud mu uložil i vyhoštění z ČR na neurčito.

Nagy se k činu přiznal, hájí se tím, že oba muže ubodal pod vlivem alkoholu. Už v roce 1989 zavraždil v Komárně nožem svou prababičku, za což ho justice poslala na 12 let za mříže.

Nagy v Praze bydlel v podnájmu v ulici Nad Krocínkou. S dvaapadesátiletým majitelem bytu měl spor kvůli placení nájemného, majitel proto vyměnil zámek na dveřích a odmítal Nagye pustit dovnitř. Nagy, který se několik dní toulal po nocích, ho 18. března obměkčil tím, že se potřebuje vysprchovat a převléct.

„Řekl mi, že to můžu, ale potom ať vypadnu. Pil víno a nabízel mi, ale řekl jsem, že od něj nechci. To ho asi rozčílilo, vyskočil a převrátil stůl. Mezi věcmi, které ze stolu spadly, byl i nůž. Několikrát jsem ho píchl, pak jsem odešel do svého pokoje, zapálil si cigaretu a přemýšlel, co dál,“ popsal Nagy první vraždu policistům. Před pražským městským soudem dnes vypovídat odmítl.

Po činu si prý došel do samoobsluhy pro dvě lahve vodky, jednu vypil přímo před obchodem a druhou po návratu do bytu. Poté se rozhodl, že v bytě zůstane bydlet a mrtvolu nechá ležet tam, kde byla. Nepočítal ale s tím, že se 23. března vrátí další z podnájemníků, který si prý v Praze na poště potřeboval vyzvednout obsílku k nastoupení protialkoholní léčby. Když devětapadesátiletý muž uviděl mrtvého majitele, začal Nagymu jeho čin vyčítat. Poté usnul, čehož Nagy využil.

„Byl jsem opilý. Sebral jsem pajcr z botníku a dvakrát jsem ho s ním udeřil do levého spánku,“ uvedl. Když se muž začal zmítat, ubodal ho Nagy nožem, který použil při první vraždě. Mrtvolu rovněž zanechal na místě a v bytě přebýval až do 27. března, kdy ho tam zadržela policie při pátrání po prvním zavražděném. „Ptali se, kde je, tak jsem jim řekl, že tam leží,“ vzpomínal Nagy.

Nůž použil Nagy i v roce 1989 při vraždě své osmdesátileté prababičky, kterou napadl v jejím bytě a nejméně sedmnáctkrát ji bodl do obličeje a krku.

Podle znalců Nagy netrpí žádnou duševní poruchou. Letité pravidelné a nadměrné požívání alkoholu prý u něj vedlo k úpadku morálně-etické složky osobnosti a snížení zábran. Jeho opětovné začlenění do společnosti však prý není zcela vyloučené, což byl důvod, proč mu státní zástupkyně nenavrhla doživotní trest. Přihlédla také k tomu, že se Nagy přiznal, projevil lítost a spolupracoval s policií.

beda88 ( 2. listopadu 2015 14:23 )

tra státní zástupkyně je normální krá..va. již jednou odsouzeného vraha, který teď zabije pro změnu 2 lidi nepošle na doživotí, protože SPOLUPRACOVAL???????? no do***epráce, co mu asi jiného zbývalo, když žil v bytě s 2 mrtvolami? takže asi za 18 let vyleze a teď zabije 3 ať v tom má pořádek? za komanče by dostal provaz, ani by nevrknul. zlatí komunisti (v tomhle). kdejaká slovenská svoloč se tady bude pohybovat a zabíjet. máme dost svých vlastních českých vrahů.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání