Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

UFO nad Českem? Obyvatele vyděsil vzácný úkaz

Autor: rc - 
1. listopadu 2015
10:48

Že by návštěva z vesmíru? Obyvatelé Čech se v sobotu večer dívali s otevřenými ústy na nebe, kde se objevil zvláštní úkaz. Na první pohled to vypadalo jako padající hvězda, ale bylo to daleko větší a jasnější. Byl to totiž bolid. Meteor, který spatříte jednou za život.

Sobotní večer byl plný kouzel a podivností. Ulice se hemžily lidmi v různých děsivých maskách oslavujícími svátek Všech svatých Halloween a na nebi se objevil podivný úkaz, který vypadal, jako by právě přistávalo UFO.

Podivně zářící těleso, které na první pohled vypadalo jako padající hvězda, ale bylo daleko větší a zářivější, se prohnalo přes temnou oblohu a vyděsilo spoustu lidí.

Video  Bolid se podařilo natočit nad Zbraslaví.  - Blesk - David Malík
Video se připravuje ...

S dotazem, o co se jednalo, volala do ČHMÚ paní, která s rodinou cestovala autem po severní Moravě, v té chvíli zrovna u obce Mladkov nedaleko Žamberka. Hasiči pozorování potvrdili, současně popřeli, že by se v souvislosti s tím někde na našem území vyskytl požár. Také Řízení letového provozu potvrdilo, že nedošlo k žádné poruše letadla nebo jinému incidentu,“ uvedl na facebookovém profilu Českého hydrometeorologického ústavu Petr Dvořák.

Ovšem podle Pavla Suchana z Astronomického ústavu Akademie věd se nejedná o žádnou marťanskou invazi, ale o opravdu jedinečný meteor, který se už jen tak na obloze neobjeví, tzv. bolid.

„Bolid letěl daleko na sever od našeho území na severozápadě Polska a začal svítit ve výšce 102 km poblíž města Tuchola. Letěl po dráze skloněné k zemskému povrchu necelých 17 stupňů a pohasl ve výšce necelých 60 km poblíž města Dravsko Pomorskie. Zaznamenaná světelná dráha byla dlouhá 150 km. Z našich výpočtů vyplývá, že tento mimořádně jasný bolid, jehož jasnost v maximu mnohonásobně převyšovala jasnost Měsíce v úplňku, patřil k meteorickému roji Jižní Tauridy a jednalo se tak o větší úlomek meziplanetární hmoty kometárního původu. Mateřským tělesem tohoto meteorického roje je kometa Encke,“ uvedl Pavel Spurný z Astronomického ústavu Akademie věd na webu této instituce.

 

 

S dotazem, o co se jednalo, volala do ČHMÚ paní, která s rodinou cestovala autem po severní Moravě, v té chvíli zrovna u obce Mladkov nedaleko Žamberka. Hasiči pozorování potvrdili, současně popřeli, že by se v souvislosti s tím někde na našem území vyskytl požár. Také Řízení letového provozu potvrdilo, že nedošlo k žádné poruše letadla nebo jinému incidentu.

pavlos67 ( 1. listopadu 2015 15:04 )

Presne tak,ty pi-co.Nekdo chytrej bej musi,kdyz ty slapes chodnik a nevis o co jde

pavlos67 ( 1. listopadu 2015 13:21 )

No...Vcera jsem to videl na Smichove kousek od Strakonicke.Neco uzasneho..Nejdriv jsem myslel,ze se jedna o ohnostroj,ale problem byl v tom,ze to slo sikmo z oblohy.Zariva koule s ohonem,ktera menila barvy od zelene po modro fialovou.Vypadalo to,jako kdyz je to kousek od vas..Fakt neskutecny..Jedinny prispevek macek220364 ma vahu.A vy ostatni,jste skutecne vygumovany..a vubec,ale vubec nevite o co jde

krdasseneda ( 1. listopadu 2015 12:58 )

Nedaleko východních Čech

egyptanka ( 1. listopadu 2015 12:38 )

Mě už vyděsí jen Sralbotka.

naidka ( 1. listopadu 2015 11:42 )

Bleskáči zase perlí, prý: oslavujeme svátek Všech svatých Halloween. Jinak, velmi hezká večerní podívaná.

Zobrazit celou diskusi