Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

V Hlubočkách otevřeli nejdelší bobovou dráhu v zemi

Autor: ČTK - 
24. října 2015
16:19

V lyžařském středisku v Hlubočkách na Olomoucku dnes byla otevřena jedna z nejdelších bobových drah v tuzemsku. Jde o korytovou dráhu, jedinou tohoto typu na Moravě.

Sjezd z nejvyššího vrcholu dráhy dolů je dlouhý přes jeden kilometr. Po cestě se lidé projedou po mostě, tunelem a absolvují i několik skokánků. Stavba dráhy, která bude celoročně v provozu, vyšla na zhruba 20 milionů korun. Adrenalinový zážitek si přijely hned po jejím otevření vyzkoušet stovky lidí z celého okolí.

„Je to jediná dráha svého druhu na Moravě, je totiž nejdelší ze všech druhů drah na Moravě. Na dráze najdeme 45 metrů dlouhý most, který je vysoký deset metrů, a devítimetrový tunel. Dráha má dvě otočky 360 stupňů a dva skoky. Délka sjezdu je 1030 metrů a výtah má kolem 460 metrů,“ řekl dnes ČTK jeden z provozovatelů střediska David Jarmar.

Jízda nahoru trvá zhruba pět minut a z vrcholu sjezdovky se před samotným sjezdem lidem naskytne výhled po okolní krajině. Z prvního testování byli nadšení dospělí i děti. Ty mohou do bobu usednout samy od výšky 130 centimetrů.

„Nejvíce se mi líbily skokánky, tunel a prudké zatáčky. Určitě bych se sem chtěl vrátit,“ řekl ČTK šestiletý Jan Petrovský, který přijel vyzkoušet dráhu s rodiči mezi prvními.

Stavbě dráhy, kterou český výrobce zhotovil na míru, předcházely rozsáhlé zemní práce. Kvůli náročnosti stavby museli provozovatelé termín otevření dráhy několikrát posunout.

„Trvalo, než nám dodali most, změnila se také jeho technologie, zpoždění zapříčinila i spousta jiných komplikací na stavbě,“ doplnil Jarmar. Dráha bude v provozu celoročně.

Zpočátku bude podle provozovatelů otevřena o víkendech, od zahájení zimní sezony by měla být přístupná denně. Dospělí za jízdné zaplatí zhruba 80 korun, děti polovinu. Bobová dráha v Hlubočkách bude konkurovat bobové dráze v nedalekém středisku v Parku sportu v Hrubé Vodě.

Na možnost přilákat návštěvníky do středisek i mimo lyžařskou sezonu se zaměřují i další areály v Olomouckém kraji. V Petříkově na Šumpersku nabízejí bobovou dráhu a lukostřelbu, v Koutech na Šumpersku mohou lidé vyjet lanovkou směrem na Dlouhé Stráně, využít mohou bikepark i naučnou stezku.

Přes léto je živo také v areálu v Ramzové, odkud mohou lidé vyjet lanovkou na Šerák a vydat se odtud na turistické trasy.

tgbg ( 25. října 2015 09:44 )

Za komoušů tam jezdily akorát ruské okupační tanky.

Zobrazit celou diskusi