Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Pošlete fotky z Langerovy svatby," vybídl Kalousek Babiše v sázce o miliony

Autor: Jaroslav Šimáček - 
22. října 2015
14:45

Andrej Babiš a Miroslav Kalousek se opět dostali do roztržky. Při interpelacích na členy vlády se totiž řešila Babišova slova o tom, že je ve sněmovně mezi poslanci několik zlodějů. Kalousek žádal po Babišovi omluvu. A nebo alespoň podepsanou fotografii ze svatby Ivana Langera, spojovaného s olomouckou kauzou.

"Pane ministře, zkusme vyjednávat. Normální člověk, když někoho sprostě a lživě osočí, tak se omluví. Vy to udělat nechcete. Pokusme se najít nějaký logický politický kompromis. Kdybyste třeba místo omluvy zaplatil těch prohraných 10 milionů. Ty dobročinné organizace, kterým jsem ty peníze slíbil, už na ně čekají. A nepochybují o tom, že jste gentleman a prohranou sázku zaplatíte," pustil se do Andreje Babiše místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

A připomněl, že se s Babišem vsadil o 10 milionů korun. "A potom nám kdybyste místo omluvy do stranického archivu věnoval svoji fotografii ze svatby Ivana Langera s podpisem. A to by nám stačilo místo omluvy. To je přece slušná nabídka," dodal Kalousek.

Andrej Babiš se Langerovy svatby skutečně v roce 2000 jako čestný host zúčastnil. Ivan Langer je pak nyní spojován s razií ÚOOZ v Olomouci, kdy detektivové prohledávali mj. jeho olomoucký byt. Proti exministrovi vnitra žádné obviněná vzneseno nebylo, do vazby však putoval Langerův přítel a obchodní partner, vlivný olomoucký podnikatel Ivan Kyselý. 

Opoziční poslance Kalousek svou narážkou pobavil. A nebylo to poprvé, ani naposledy. "Když vezmu ty vaše skandální výroky, tak zde jste řekl, že ve Sněmovně, co vy víte, je nejméně čtyři až pět zlodějů. Odmítl jste je jmenovat, ale řekl jste, že jsou to ti, kteří jsou tu nejdéle. Nejdéle jsou tady Sobotka, Zaorálek a Vojtěch Filip," vzbudil Kalousek další porci veselí.

Po pokřicích z poslaneckých lavic přidal Kalousek ještě dvě jména - Grebeníček a Marek Benda. "Pan Kalousek znovu lže, protože já jsem řekl ´ti, kteří tady sedí nejdéle, to vědí´, oni to vědí," reagoval Babiš.

Vyhrocenou atmosféru vyvolala Babišova slova z rozhovoru pro Právo, že se ve sněmovně nachází minimálně pět zlodějů. Poslanec TOP 09 Jan Farský Babiše vyzýval, ať jmenuje konkrétní osoby. Jmen se nedočkal, rozčílilo ho to, a tak celou záležitost při interpelacích opět otevřel. 

Andrej Babiš při této příležitosti zmínil konferenci o korupci, kterou ve středu pořádalo ministerstvo vnitra v Praze na Chodově. Babiš po ní tvrdil, že problémem je v Česku především absence regulí kolem tzv. whistleblowerů, lidí, kteří upozorňují na porušování pravidel. "Víme, jak se vlastně budoval ten korupční systém u nás. Ta chobotnice, ta hydra. Proto my jsme dnes v situaci, kde označením těch lidí - a teď nejde o mě a teď jde hlavně o ty, kteří měli odvahu ukázat prstem a nahlásit korupci - tak mají velké problémy," upozornil Babiš.

Babiš: 11. Kalouskovo přikázání je "Neprokážeš"

"Korupční síť tady byla vybudovaná určitým způsobem. Jak to ale vypadá i u olomoucké kauzy, tak je z toho vlastně divná pachuť," pokračoval Babiš. Zmínil i případ státní zástupkyně Dagmar Máchové. Upozornil na to, že ji neziskovky označily za Lady Opencard. "Některé případy nikdy nebyly vyšetřeny. Respektive ona je zamázla," uvedl Babiš.

Podezření z korupce podle něj padlo i na Miroslava Kalouska, mělo být předáno policistům, ale ti to také "zamázli", tvrdil Babiš. "Někteří ti státní zástupci a policisté jsou stále na svých místech. Teď máme nějakou kauzu olomouckou, spekulace, že šéf GIBSu byl dosazen panem Langerem," poukázal na další údajné problémy Babiš.

Jmenovat čtveřici "zlodějů ze sněmovny" opět odmítl. "Ti čtyři tady včera vehementně diskutovali o rozpočtu," naznačil ale Babiš. "Ti lidé zbohatli díky tomu, že jsou v politice. Pravděpodobně mají majetky, které se asi těžko mohou prokázat, ale možná je mají dobře zaparkované," uvedl vicepremiér a dodal: "Platí 11. Kalouskovo přikázání: Neprokážeš."

Mám čistý stůl, hájil se Babiš

Řeč se však stočila i na Babišovo působení v čele Agrofertu. "Jak jste to dokázal, že jste se v tom zamořeném korupční prostředí posledních 25 let jistě čistými způsoby dokázal dopracovat na pozici jednoho z nejzámožnějších lidí v zemi? To je jen řečnická otázka, pouze konstatuji, že vás obdivuji," uvedla poslankyně Věra Kovářová (TOP 09), známá z upozorňování na chybějící prověrku i mezery v přiznání hradního kancléře Vratislava Mynáře.

"Dokázal jsem to tak, že když jsem začal tady podnikat, tak všechny státní banky byly pod vlivem politiků, tak jsem vsadil na americkou City Bank. Dokázal jsem to hlavně prací, já mám čistý stůl," hájil se Babiš. "Vy tady prosazujete 5 miliard z biopaliv pro svůj Agrofert. Jste jedním z těch čtyř zlodějů vy? Patrně ano," útočil Farský. "Všichni si pamatujeme, jak jste nosil vy ty kabely v 90. letech, jak jste lobboval pro svůj Agrofert. Tak nám tu nemluvte něco o zahraniční City Bank," dodával. I toto označil Babiš za lež.

osinek ( 24. října 2015 11:55 )

Hroznej blábol Lynci! Mzdy zaměstanců Babišova Agrofertu jsou dost pod průměrem mezd v Česku

osinek ( 24. října 2015 11:50 )

Babiš (krycí estébácké jméno Bureš) vytuneloval slovenský podnik zahraničního obchodu Petrimex v Bratislavě a pak zdrhnul do ČR. A desítky milionů korun, se kterými začal podnikat, prý si půjčil od svých švýcarských spolužáků, se kterými studoval na gymnaziu. Spolu se svými švýcarskými spolužáky (žádný z jeho spolužáků se v podnikání neprosadil) založil firmu (byla to poštovní schránka bez zaměstnanců), která spolu s dalšímíi desítkami podobných firem (poštovních schránek) měla "sídlo" v malém baráčku. Pouze naivové typu aviny, momoka, Francek Čížků a spol., věří kobliháři Babišovi a těm jeho žvástům. Za komoušů, kdy se člověk na Západ v podstatě nedostal, tak div se světě mohl Bureš studovat dokonce na střední škole ve Švýcarsku? Co kdyby nám ty aviny, momokové,francek Čížků obdivujůcí velkého guru (jinak šamana Hnutí ANO) vysvětlili, jak se Bureš, za tvrdého komunistic. režimu dostal na studia do Švýcarska?

avina ( 22. října 2015 21:54 )

Kalousek v podnikání švagra- objednaná vražda- rozvod a převod podílu v podnikání,majetku na bývalou manželku....Utichlo, nemá čisté svědomí, ani schopnost pracovat -podnikat. Živí ho 30 let řečnění...Je sám v politice i v životě. Ujíždí mu vlak a tak kope kolem sebe. Vulgarita, útoky - projev jeho duše, prohry.

ceslo ( 22. října 2015 18:07 )

Babiše

ceslo ( 22. října 2015 18:05 )

Babiš?.......

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa