Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Jako mumifikovaný! Orangutánka na pokraji smrti našli v papírové krabici

Autor: bop - 
17. října 2015
07:59

Když členové organizace pro záchranu zvířat Gita našli, mysleli si, že přišli pozdě. Kvůli svrabu byl Gito celý šedý a bez chloupků. Byl také dehydrovaný a podvyživený, vyděšený a vyčerpaný. Nakonec ale záchranáři přece jen viděli, že je opičátko živé, a po dobrodružné devítihodinové cestě se podařilo odvézt ho do bezpečí záchranné stanice, kde má nyní veškerou péči, kterou potřebuje.

Zpočátku všichni věřili, že je malý orangutánek Gito už mrtvý. Rozhodně tak vypadal. Nalezli ho v Borneu na pokraji smrti v močí prosáklé kartonové krabici. Gito měl navíc všude po těle ošklivou vyrážku kvůli svrabu, díky které byla jeho kůže šedá a rostlo na ní málo ochlupení.

Podle odborníků byl krmen pouze kondenzovaným mlékem, kvůli čemuž byl silně dehydrovaný a podvyživený. Naštěstí se ale opičí mláďátko jen tak nevzdalo a přežilo dokonce i devítihodinovou cestu na motorce do bezpečí. Nyní je v péči odborníků, kteří mu postupně navrací zdraví.

Bohužel Gito není zdaleka jediným orangutaním mládětem v nouzi. Kvůli odlesňování pralesů mají čím dál méně přirozeného životního prostředí a dostávají se tak blíž k lidské civilizaci. A ta pro orangutany nevěstí nic dobrého. Mnozí, jako třeba Gitova matka, jsou rovnou zabiti. Mláďátka jsou často prodávána jako domácí mazlíčci, kteří ale bývají často opuštěni, jakmile trochu vyrostou a majitel zjistí, jak náročná je péče o ně.

Rumprecht ( 17. října 2015 09:46 )

Všichni věřili, že je orangutánek mrtvý? Co je to za hovadinu?

Zobrazit celou diskusi