Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Rada Vacátko se asi obrací v hrobě. Padl i šéf českých kriminalistů Pospíšek

  • Autor: ČTK,simao - 
    16. 10. 2015
    14:25

    Šli policisté na ruku politikům a podnikatelům? Protimafiánský útvar rozplétá olomoucké podsvětí, do trestné činnosti měly být zapojené i krajské policejní špičky. Jde o jednotlivce, ovšem dopady mohou být plošné na celou policii. Spekuluje se o odvolání šéfa GIBS, ředitel celostátní kriminálky Milan Pospíšek sám požádal o propuštění ze služebního poměru. Blíží se policejní zemětřesení? A co by tomu asi řekla legendární postava české kriminalistiky, rada Vacátko?

  • 1.Pospíšel požádal o propuštění

    Ředitel Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování Milan Pospíšek požádal o propuštění. O Pospíška se podle ČTK měli zajímali kriminalisté v souvislosti s olomouckou aférou, kdy se detektivové pustili do rozkrytí údajné klientelistické sítě v Olomouckém kraji.

     

    Pospíšek byl ředitelem oddělení tzv. obecné kriminality poslední tři roky. Předtím vedl policii i kriminálku na Šumpersku. Do funkce šéfa českých kriminalistů nastoupil za policejního prezidenta Martina Červíčka. Vyhrál výběrové řízení, které vypsal Červíčkův předchůdce Lessy. „Na základě zvážení všech okolností jsem jeho žádosti vyhověl,“ uvedl v pátek náměstek policejního prezidenta Zdeněk Laube, aniž by však Pospíška přímo jmenoval.

    Milan Pospíšek, šéf Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování Milan Pospíšek, šéf Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování | ČTK

  • 2.Přeložený Jach

    Ze stejného důvodu jako Pospíšek, tedy kvůli prošetřování v souvislosti s údajnou olomouckou protikorupční razií, požádal o přeložení k jinému útvaru náměstek ředitele protikorupční policie Jiří Jach. I jeho žádosti bylo vyhověno.

    Policisté před domem Ivana Langera v centru Olomouce Policisté před domem Ivana Langera v centru Olomouce | ČTK/Luděk Peřina

  • 3.Dvojice policistů ve vazbě

    V olomoucké aféře má jít podle dosavadních informací o korupci, ovlivňování některých kauz a úniků informací ze spisů. Podle detektivů ÚOOZ to negativně ovlivňovalo vyšetřování některých případů. Vazba byla uvalena na dva aktivní policisty. Jde o náměstka krajské policie Karla Kadlece a šéfa hospodářské kriminálky taktéž v Olomouckém kraji Radka Petrůje, obviněným hrozí až 10 let vězení. Mimo službu budou postaveni ale patrně až po propuštění z vazby. „Vzhledem k tomu, že jsou stíháni vazebně, jsou další opatření podle zákona o služebním poměru neadekvátní,“ vysvětloval náměstek policejního prezidenta Laube.

    Karel Kadlec, náměstek ředitele policie Olomouckého kraje Karel Kadlec, náměstek ředitele policie Olomouckého kraje | ČTK

  • 4.Co na to ministr vnitra Chovanec

    Že případ míří na krajské, ale i celostátní policejní představitele, potvrdil i policejní prezident Tomáš Tuhý. „Mrzí mě, že jsou tam policisté. Na druhou stranu jsem rád, že policie umí označovat lidi, kteří pravděpodobně porušují zákon, a umí se s nimi rozloučit,“ komentoval to ve čtvrtek na tiskovce ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

     

    Podle ministra olomoucká kauza rok před krajskými volbami poškozuje sociální demokracii a neprospívá ani policii. „Na druhou stranu je jasné, že nové vedení v čele s Tomášem Tuhým se nebojí sáhnout do vlastních řad. Myslím, že i to je dobrá zpráva, že se policie mění,“ řekl Chovanec.

    Ministr vnitra Milan Chovanec a policejní prezident Tomáš Tuhý Ministr vnitra Milan Chovanec a policejní prezident Tomáš Tuhý | ČTK

  • 5.Padne šéf GIBS?

    Policisté nyní vyšetřují policisty, propojení mezi krajským náměstkem Kadlecem a podnikatelem Kyselým však prošetřovala Generální inspekce bezpečnostních sborů již před třemi lety. Karel Kadlec tehdy jakékoli pochybení rezolutně odmítl a GIBS případ odložila.

     

    A tak nyní případ prošetřuje ÚOOZ, nikoli GIBS. Detektivové se přitom měli zaměřit i na šéfa olomoucké expozitury GIBS Tomáše Uličného. Premiér Sobotka žádá o vysvětlení také šéfa GIBS Ivana Bílka.


    „Vzhledem k tomu, že informace, které se objevují, říkají, že v minulosti GIBS tam už prováděla vyšetřování, tak mě bude zajímat, jakým způsobem to vyšetřování dopadlo a jaká je vlastně role GIBS v celé této záležitosti,“ uvedl Sobotka. Pořádně rozzuřený byl i vicepremiér Andrej Babiš. „Vypadá to, že úplně selhala GIBS, a možná je to na odvolání šéfa,“ uvedl v Právu. Ministr vnitra Chovanec ale zatím nechtěl o personálních změnách spekulovat.

    Ředitel Generální inspekce bezpečnostních sborů Ivan Bílek Ředitel Generální inspekce bezpečnostních sborů Ivan Bílek | Martin Přibyl

  • 6.Šéf BIS na odchodu? Prý jen kachna

    A ještě jedno jméno do možného policejního zemětřesení. S olomouckou kauzou však tentokrát nesouvisí. Týdeník Respekt uvedl, že by měl skončit šéf Bezpečnostní informační služby Jiří Lang. Premiér Sobotka byl překvapen, jde podle něj o nesprávné informace. Jeden z ministrů koaličního kabinetu, který je členem Bezpečnostní rady státu, považuje informaci za kachnu.

     

    Také předseda stálé sněmovní komise pro kontrolu BIS Marek Benda (ODS) o Langově údajně plánovaném odchodu neví. „Sám jsem byl z této informace překvapen,“ uvedl. Poslanci mají k BIS výhrady a představitelům civilní kontrarozvědky je průběžně říkají. „Ale myslím si, že patří k těm službám, které spíše fungují ve všeobecném rozvalu státu, který tady dneska bohužel do značné míry vidíme. Tak bych řekl, že BIS si drží nějakou pozici funkční služby, ke které lze mít výhrady, ale určitě je to služba funkční,“ dodal Benda.

    Ředitel Bezpečnostní informační služby (BIS) Jiří Lang Ředitel Bezpečnostní informační služby (BIS) Jiří Lang | ČTK

vi3ol ( 16. října 2015 22:51 )

Je mi z toho k blití, pořád jak za bolševika Pojebat a povýšit!..

petr11 ( 16. října 2015 16:11 )

....tohle je politická záležitost, za kterou by měly padat hlavy zpětně...to je na hranici velezrady

lalia ( 16. října 2015 15:42 )

Nakonec z toho nebude nic.Langer má Sokola jako obhájce,to je jasná zpráva,vyseká ho ze všeho.Sokol by měl odletět někam hodně daleko,maří jen vyšetřování,umí vše zahladit atd,Langer na 100% není bez viny,uvidíme co bude.

japome ( 16. října 2015 15:35 )

kontrolór pro BIS Marek Benda copak kontroloval????? jen se diví to je Bangladéž

pantri ( 16. října 2015 14:50 )

je to jen válka policajtů...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa