Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Langerova přítele neposlali do vazby v Olomouci. Důvod? Prý exministrova žena

Autor: ČTK, simao - 
15. října 2015
16:26

Na tři ze čtyř obviněných po policejní razii v Praze a především v Olomouci byla uvalena vazba. Jde o dva policisty a vlivného podnikatele Ivana Kyselého, přítele exministra vnitra Ivana Langera. O jejich vzetí do vazby přitom rozhodoval soud v Ostravě. Podle ČTK proto, že v Olomouci působí u soudu Langerova manželka Markéta.

V olomoucké korupční kauze je přece jen o něco jasněji. Z trestných činů zneužití pravomoci úřední osoby, přijetí úplatku či z podplácení byli obviněni čtyři lidé. Dva vysoce postavení olomoučtí policisté Karel Kadlec a Radek Petrůj, podnikatel a přítel exministra Langera Ivan Kyselý a také hejtman Olomouckého kraje Jiří Rozbořil (ČSSD). Ten jediný bude vyšetřován na svobodě, na ostatní byla uvalena vazba.

O návrzích na vazbu rozhodoval soud v Ostravě zřejmě i kvůli tomu, že na olomouckém okresním soudu působí jako soudkyně žena Ivana Langera. Eliminují se tak i případné obavy z toho, že by obvinění mohli mít nějaké vazby na soudce, uvedla ČTK.

Až na hejtmana Rozbořila všichni ostatní k případu mlčí. Hejtman ve čtvrtek vystoupil v Olomouci na tiskové konferenci a prolomil hradbu mlčení. Server Neovlivní.cz předtím uvedl, že se letos v srpnu sešel s krajským policejním náměstkem Kadlecem a měl se jej (úspěšně) snažit uplatit.

"Cítím se nevinen a žádný úplatek jsem nenabízel," hájil se Rozbořil. Potvrdil, že se s Kadlecem, prý na popud policisty. Hejtman se hájil, že pokud má někdo zájem o schůzku, snaží se mu vyhovět, pokud mu to časové možnosti dovolí. O financích však prý s Kadlecem rozhodně nejednali. Vedle toho Rozbořil odpovídal i na dotaz, zda zná exministra Langera a podnikatele Kyselého. "Známe se," reagoval stručně hejtman. Zatímco Ivan Langer v ničem obviněn není, Rozbořil a Kyselý ano.

O Rozbořilově vzetí do vazby se však vůbec nejednalo. "Soud plně vyhověl všem mým návrhům, to znamená, že došlo k rozhodnutí o vzetí do vazby tří osob. Co považuji za důležité, je skutečnost, že soud se plně ztotožnil s důvodností vedeného trestního stíhání i se skutkovými právními závěry, které byly učiněny v usnesení o zahájení trestního stíhání," řekl ČTK žalobce z olomouckého vrchního státního zastupitelství Miroslav Stoklásek.

Kyselý a policisté Kadlec s Petrůjem byli podle informací ČTK posláni do vazby kvůli obavě z ovlivňování svědků, Kyselý a Kadlec navíc z obavy z možného pokračování v trestné činnosti. Petrůj, který je obviněn ze zneužití pravomoci úřední osoby, si podle svého obhájce Tomáše Vymazala podal proti usnesení o obvinění stížnost. Obhájce Kadlece nechtěl případ komentovat, stížnost proti obvinění mohou obvinění podle žalobce Petra Šeredy podat do tří dnů.

Kadlece a Kyselého prošetřovala v minulosti i GIBS

Podle mluvčího ÚOOZ Pavla Hantáka pracovali detektivové na případu přes rok. Za tu dobu zjistili, že se podezřelí podíleli na ovlivňování některých trestních kauz a únicích informací z trestních spisů, které negativně ovlivňovaly jejich úspěšné vyšetření. V úterý zahájili detektivové akci Vidkun, provedli řadu domovních prohlídek a postupně zadrželi či předvedli několik lidí včetně bývalého ministra vnitra Ivana Langera. Jen v jeho bytě v Olomouci strávili více než 13 hodin, ale nakonec ho propustili.

Není bez zajímavosti, že údajné nadstandardní vazby mezi obviněným policejním náměstkem Kadlecem a taktéž nyní vazebně stíhaným podnikatelem Kyselým již před třemi lety na základě anonymu vyšetřovala GIBS (Generální inspekce bezpečnostních sborů). Vazby se měly podle tehdejších informací ČTK promítnout i do ovlivňování vyšetřování hospodářských kauz, které souvisely s podnikáním Kyselého na olomouckém realitním trhu. Kadlec však tehdy jakékoli pochybení rezolutně odmítl a GIBS případ odložila. Vyplynuly nyní na povrch nové skutečnosti?

tymitaky ( 15. října 2015 19:05 )

U Brouka Pytlíka je to možné, pokud nezasáhne OSA.

ollina ( 15. října 2015 16:57 )

 ˇUž se můžou malovat tykadla?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa