Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Detaily razie: V síti odposlechů uvízl Langerův přítel, policisté i hejtman

  • Autor: Jaroslav Šimáček - 
    14. 10. 2015
    11:15

    V aféře kolem exministra vnitra Ivana Langera jde podle dosavadních indicií především o klientelistický systém, zahrnující politiky, podnikatele a policisty na Moravě. I proto byl z Prahy z Pařížské ulice převezen „Íčko“ na Moravu, kde detektivové dlouho prohledávali jeho byt. Po razii a výslechu byl propuštěn, na svobodě však bude patrně vyšetřováno více lidí. Hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD) pak nenastoupil do práce, v síti uvízla kvůli odposlechům i řada policistů.

  • 1.Odposlechy v hlavní roli

    Ivana Langera policisté v noci vyslýchali, ráno byl propuštěn. „Nevím a doteď dost dobře nerozumím tomu, co se odehrálo. Ale nemohu se vyjadřovat, abych eventuálně nemařil úkony trestního řízení, které probíhají. Podal jsem vysvětlení,“ řekl exministr vnitra Českému rozhlasu Radiožurnál.

     

    Proč musel Langer k výslechu? Policejní prezident Tomáš Tuhý uvedl, že v případu jde o korupci a možné zneužití pravomocí veřejného činitele, jména nekomentoval a pouze dodal, že probíhá shromažďování výpovědí. 

     

    S detaily k případu však přišel server Neovlivní.cz. „Kdyby několik olomouckých policistů opakovaně ve svých telefonátech a rozhovorech nezmiňovalo, co všechno Ivan Langer zase zařídil nebo za co děkuje, možná by u něj včera ráno v Pařížské ulici příslušníci protimafiánského útvaru ani nezvonili,“ napsala investigativní novinářka Sabina Slonková s tím, že svou roli měly opět sehrát odposlechy. Tentokrát štěnice ÚOOZ.

    Zadržený Ivan Langer po příjezdu do Olomouce v doprovodu policie Zadržený Ivan Langer po příjezdu do Olomouce v doprovodu policie | ČTK - Luděk Peřina

  • 2.Policisté z celostátních útvarů...

    Razie ÚOOZ v Olomouci a Praze dostala krycí jméno Vidkun, podle norského fašisty a kolaboranta s nacisty Vidkuna Quislinga. I když policejní prezident ani olomoucké státní zastupitelství o jménech mlčí, první se již objevila. V síti uvízla řada policistů.

     

    Z celostátních útvarů i přímo z Olomouckého kraje. Do první skupiny patří ředitel úřadu kriminální policie Milan Pospíšek či náměstek ředitele protikorupční policie Jiří Jach. Prošetřován by měl být podle serveru lidovky.cz i Tomáš Uličný z Generální inspekce bezpečnostních sborů, který zastává pozici vedoucího olomoucké expozitury GIBS.

    Milan Pospíšek, šéf Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování Milan Pospíšek, šéf Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování | ČTK

  • 3....i policisté z Olomouckého kraje

    Vedle toho jde pak i o další policisty přímo z Olomouce a Olomouckého kraje.  Kriminalisté se také ve svých dokumentech odkazují na olomouckou kavárnu Cafe Delux, kde se policisté údajně scházeli a jednotlivé kauzy řešili, uvedli Neovlivní.cz.

     

    Objevilo se jméno Radka Petrůje, vedoucího odboru hospodářské kriminality olomoucké policie. Ale také náměstka krajské policie Karla Kadlece. Langer se měl angažovat také ve výběru šéfa městské policie v Olomouci, upozornil server.

     

    Kadlece již vyšetřovala v minulosti GIBS - kvůli údajným vazbám s langerovým parťákem z byznysu i tenisu, podnikatelem Ivanem Kyselým. Na stole ležela otázka, zda jejich vztahy mohly mít nějaký vliv na vyšetřování případů, jenže případ skončil v roce 2012 u ledu. S razízkem "odloženo". Do hledáčku GIBS se Kadlec pak dostal i kvůli stížnostem ze strany podřízených na údajnou šikanu, ani tady se k závěru nedošlo. 

    Karel Kadlec, náměstek ředitele policie Olomouckého kraje Karel Kadlec, náměstek ředitele policie Olomouckého kraje | ČTK

  • 4.Kamarád podnikatel

    Další, kdo v aféře kolem exministra Langera pak hraje významnou roli, je právě jeho přítel a vlivný olomoucký podnikatel Ivan Kyselý (57). Od něj si Langer půjčil již v roce 2000 dva miliony na rekonstrukci nemovitosti v Olomouci, kde má exministr byt. „Ivanovi jsem půjčil před lety. Na všechno jsou smlouvy, vše je v pořádku. Proklepli si mě určitě, když vydávali Ivanovi bezpečnostní prověrku,“ říkal v roce 2007 v HN Kyselý, který prošel řadou oborů, od stavebnictví a realit po technickou kontrolu nákladních vozů.

     

    Letos v únoru proběhla zpráva, že Langer nakoupil za 40 milionů akcie olomoucké realitky IES Moravia Real, kterou vlastní právě Kyselý. Langer za své peníze získal podíl 40 procent, s Kyselým se tak stali obchodními společníky. 

    Ivan Langer a Ivan Kyselý na třibuně při Fed Cupu 2013 v Ostravě Ivan Langer a Ivan Kyselý na třibuně při Fed Cupu 2013 v Ostravě | Foto CNC - Jaroslav Legner

  • 5.Hejtman ČSSD nenastoupil do práce

    Velký otazník se vznáší nad zapojením olomouckého hejtmana Jiřího Rozbořila (ČSSD), do jehož kanceláře přišli policisté také. ČTK uvedla, že nenastoupil ve středu do práce. Země se po něm slehla. „Pan hejtman dnes v práci není a byl zrušen jeho program. O pohybu hejtmana zatím nemám informace. Uvidíme zítra,“ komentovala Rozbořilovo "zmizení" krajská mluvčí Kamila Navrátilová. K razii, kter áse protáhla do pozdních večerních hodin, dodala: „Nevím o tom, že by něco vynášeli.“

     

    Zda kauza povede k hejtmanově pádu, není jasné. Langer přitom mohl hejtmanovi předávat policejní informace, uvedl server Neovlivní.cz. Rozbořil má přitom vliv na rozdělování dotací v ROP Střední Morava - stojí v čele správního orgánu tohoto regionálního operačního programu. V sídle ROP však podle ČTK razie neprobíhala.

    Hejtman Jiří Rozbořil (vpravo) při návštěvě Miloše Zemana v Olomouckém kraji Hejtman Jiří Rozbořil (vpravo) při návštěvě Miloše Zemana v Olomouckém kraji | ČTK

  • 6.Hokejový klub

    V souvislosti s případem se mluvilo také o solárním zařízení Ševětín, to však nakonec patrně nebude jednou z hlavních linií případu a důvodem razie. Do případu by však mohl být zapojen další zajímavý prvek - hokejový klub HC Olomouc. A to kvůli vyšetřování údajných finančních machinací, jak podotkl server Neovlivní.cz.

     

    Jednatelem olomouckého hokejového týmu je někdejší reprezentant Jiří Dopita. Tým nastoupil do nového ročníku extraligy i přesto, že v září probíhaly policejní úkony ve fázi přípravného trestního řízení. V celé aféře z Olomouckého kraje se však spekuluje i o dalších případech ovlivňování různých zakázek a finančních čachrů. A to třeba ve financování jednoho z regionálních aquaparků či výstavbě jezdeckého klubu.

    Jiří Dopita na lavičce olomouckého hokejového klubu Jiří Dopita na lavičce olomouckého hokejového klubu | ČTK

  • 7.Duo Ištvan a Šlachta

    Dvojice Ivo Ištvan (šéf dozorujícího státního zastupitelství) a Robert Šlachta (šéf ÚOOZ) se pustila do rozkrývání dalšího spletitého případu. Jejich reputace přitom poněkud utrpěla v kauze Nagyová. Budou si nyní počínat jistěji?  

     

    V údajné korupční kauze nebyl podle Ištvana dosud nikdo obviněn. Potřebné úkony budou pokračovat také dnes, domovní prohlídky se týkají Olomouce a Prahy, uvedl na dotaz ČTK.

    Šéf Vrchního státního zastupitelství v Olomouci Ivo Ištvan Šéf Vrchního státního zastupitelství v Olomouci Ivo Ištvan | ČTK

tgbb. ( 14. října 2015 14:35 )

Vražda na večírku Paroubka - to nebyly narozeniny, ale křest jeho "knihy".

tomikoomik ( 14. října 2015 14:33 )

je to tak frantiskucizkojc, kdo nekrade neni Cech

smoyde ( 14. října 2015 14:31 )

Všechno se zamete. jen Ráth s obuškem nepochodil a zbytek sotva odpyká jak kličkuje za pomocí zavázaných přátelíčků. A jak píše had, Gross se musí v hrobě obracet. Jandák flámuje na Posázaví, za naše prachy si hřejí zadky. Paroubek radši dělá mrtvýho brouka, návrat do politiky? ne, byl by moc na očích. A o vraždě na jeho narozeninách v růžovém svetříku se už taky mlčí, jsou to KOČKODÁNI.

tomikoomik ( 14. října 2015 14:28 )

Vsichni jen kradou a my jen koukame

tahnihade ( 14. října 2015 14:25 )

Má Caps Lock a boří s ním diskuzní svět, dr. Ginna Bolístka

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa