Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Pamětník vzpomíná u vyschlé Vltavy: Pod Podolským mostem stál jeho rodný dům

Autor: hra, haj - 
14. října 2015
18:07

Extrémně nízká hladina vodní nádrže Orlík odkrývá pozůstatky zatopených staveb a vyvolává vzpomínky v pamětnících. Na zbytky svého rodného domu se přišel podívat i Pavel Smrt (66) z Písku.

Pavel jako kluk bydlel přímo pod Podolským mostem. V obci Podolsko, která skončila celá pod vodou i s 30 domy. „Otec i strýc byli členy poříční stráže. Jsem »kluk od vody«, který tady vyrůstal do 11 let,“ prozradil pro deník Aha! Pavel.

Při budování umělého jezera se ale Pavel s rodinou museli vystěhovat. Z jeho vzpomínek je patrné, že to zde velmi miloval. „Žilo se tu nádherně. Léto jsem trávil na loďce. Pamatuji si, jak se lidi odsud nechtěli stěhovat,“ popisuje.

„Začal se rozebírat unikátní řetězový most, který nakonec postavili ve Stádleci. Byl jsem poslední, kdo po něm šel. Ráno jsem přeskakoval škvíry a zpátky jsem ze školy jel už na loďce. Byla to zkratka, nechtěl jsem chodit po Podolském mostě,“ vybavuje si dokonale pamětník.

V 60. letech minulého století se přehrada začala napouštět vodou a z obce zůstaly pouze tři domy. „Celý život se sem jezdím dívat. V zimě, když se voda upouští, se už párkrát objevily zbytky některých stavení. Ale v létě tu ještě nikdy nebyla tak nízká hladina. Teď je zde hodně zapáchající, stojaté, zelené vody a spousta odpadků,“ povzdechl si pan Smrt pro Aha! u základů rodného domu.

Nádrž Orlík

Je součástí Vltavské kaskády a jméno dostala podle stejnojmenného zámku. Stavba probíhala v letech 1954 až 1961 a na práci se podílelo přes 1500 dělníků. Zatopeno bylo 10 vesnic a osad, vodě muselo ustoupit 14 mlýnů a 650 obytných a hospodářských staveb.

Podolský most

520 metrů dlouhý železobetonový most nahradil historický řetězový most a postaven byl v letech 1939 až 1943. Výstavba přišla tehdy na 26 milionů korun, ale most patří dodnes k nejkrásnějším v Evropě.

Stádlecký most

Dnes spojuje břehy Lužnice, jenže původně v letech 1848 až 1960 pojil právě břehy Vltavy u Podolska. Při napouštění Orlické nádrže tuto technickou památku rozebrali a převezli do Stádlece na Táborsku. Zde ho v roce 1975 znovu složili. Dnes je posledním dochovaným empírovým řetězovým mostem v Česku.

djaba ( 16. října 2015 21:02 )

Pane pamětníku , v šedesátém sedmém se nevyhnula oblíbená zábava mocipánů ,bourat centra městeček s domy soukromníků ,ani nám .Celé ulice jedno i dvoupatrových domů s obchody v přízemí zmizely a nahradily je paneláky .Zrůdnost , do středu města byty a obchody vystavěli na okraji města .A já často chodím po místě , kde náš dům stál a zbyla mi jen nostalgie .Za náš dům jsme tehdy dostali na dvě Embéčka a nájemní byt dva plus jedna .

tgbg ( 15. října 2015 08:14 )

Přišli komunističtí zločinci všem všechno ukradli a zničili nejkrásnější přírodní zákoutí naší republiky.

koko365 ( 14. října 2015 19:35 )

Senilní kníže chodí po cimbuří a ptal se sluhy Johan wo ist wasser? Z@sraný čéši

moiaza ( 14. října 2015 18:56 )

 A pak přišel (přišla) smrt. Pánbůh stvořil Havla a ten kapitalismus. Pak stvořil Klause a on kuponovou privatizaci. Ta porodila ODS a pohádky je konec. Pak přišla rozkrádačka, zlodějny, korupce, likvidace všeho dobrého atd,atd.

ivoadler ( 14. října 2015 18:36 )

Ano, žilo se tu nádherně. To ovšem ještě byl komunismus.

Zobrazit celou diskusi