Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Omluva za polskou zradu s kvótami? Zeman a Duda se střetli u Balatonu

Autor: vr - 
9. října 2015
15:20

Na setkání prezidentů visegrádské čtyřky v Maďarsku se mimo jiné poprvé tváří v tvář viděli český prezident Miloš Zeman a jeho polský protějšek Andrzej Duda. Ten je, na rozdíl od své vlády, proti bruselským kvótám na přerozdělování uprchlíků. Právě tento incident byl předmětem jednání s českou hlavou státu a podle informací Blesk.cz se polský prezident nepřímo omluvil.

Zeman je odpůrcem kvót i vstřícného přístupu k migrantům. Tento názor zastával při zářijovém hlasování ministrů vnitra v Bruselu také český šéf rezortu Milan Chovanec (ČSSD), avšak byl přehlasován. A v rámci aliance V4, ve které je ještě Slovensko, Maďarsko či Polsko, „basu” nedržela právě ministryně vnitra posledního státu.

Ačkoliv už na toto téma měli podle informací Blesku oba politici hovořit před tiskovou konferencí prezidentů, Zeman nechtěl odpovědět nic konkrétního. „Ještě mám (v pátek, pozn. red.) bilaterální jednání s panem prezidentem Dudou. A protože zastávám názor, že svoje mínění je vhodné říci nejdříve svému partnerovi a až poté médiím, položte mi tuto otázku, až se setkáme podruhé,” řekl totiž.

Mezi v srpnu inaugurovanou polskou hlavou státu a tou českou však patrně panuje shoda. Podle informací Blesk.cz se Andrzej Duda Zemanovi za polskou zradu nepřímo omluvil. Konkrétně měl říci, že se V4 měla držet pospolu a že polský přístup byl chybou.

Na rozdíl od polské ministryně vnitra Teresy Piotrowské, která považovala při hlasování o kvótách za důležitou solidaritu na úrovni EU, Duda dal i na tiskové konferenci jasně najevo, že kvóty nepovažuje za účinné řešení. „Evropské země hlavně této části Evropy s tím nesouhlasí. Ale chci k tomu dodat ještě jednu věc: to absolutně neznamená, že si toho problému nevšímáme,” dodal.

Prezidenti zašli i k Haškovi

Během jednání V4 v Balatonfüredu na břehu „maďarského moře“ Balatonu přitom prezidenti zavítali i k pamětní desce spisovatele a novináře Jaroslava Haška.

Na jednání prezidentů visegrádské čtyřky byla přítomna také chorvatská prezidentka Kolinda Grabar-Kitarović. Napříč státy bylo deklarováno, že se musí posílit hranice EU kvůli bezpečnosti a že největší důraz by měl být kladen na země, kterou slovy maďarského prezidenta „na periferii krize”, tedy Řecko a Turecko.

Slovenský prezident Andrej Kiska však varoval před šířením paniky a strachu v členských zemích. „Naši lidé se bojí z neznámého. Nevědí, co je čeká. A naneštěstí i kvůli politickým bojům rétorika některých politiků využívá tuto atmosféru strachu a já pokládám za naši úlohu uklidňovat situaci a ukazovat, že jsme zůstali lidmi,” prohlásil.

ad-ga ( 11. října 2015 12:10 )

www.youtube.com/watch?v=AXtjm3ONio4 tak bude vypadat naše země?

mustafaibrahim. ( 11. října 2015 00:36 )

Sluníčkář, jo? Ty zapšklej babochlape, jdi už s tím tvým označováním sluníčkářů do pííííči

kaskader ( 10. října 2015 15:43 )

Vidím balika, že klonuješ u všech článku, to je nemoc rudých hulvátů.

smoyde ( 10. října 2015 15:41 )

Jak stárne, je starej. Politici by měli nepřesluhovat na tak důležitých postech. Dětinští.

ivoadler ( 10. října 2015 11:36 )

Ten Miloš nějak stárne. Že by ho ty prezidentský starosti tak zmáhaly?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa