Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Eliška (10) bez páteře smutní: Chybí mi kamarádi!

Autor: Jiří Krušina - 
11. října 2015
06:52

Pamatujete si ji? Dívenku, která se narodila bez části páteře a pohybuje se pomocí rukou? Blesk sleduje osud Elišky Bočanové (10) z Bohumína už 6 let. Je šikovná, zvládá pátou třídu a sní o práci meteoroložky.

Eliška měla být podle prognóz lékařů navždy ležákem. Už ve třech letech se ale uměla pohybovat pomocí rukou. A mnoho lidí tím doslova šokovala.

„Tak chodí Eliška hlavně doma. Ve škole chceme, aby se pohybovala na vozíčku. Z toho nejsou nadšení její spolužáci, protože jim občas přejede aktovku,“ vypráví Eliščina maminka Božena (52).

Z mechanického vozíčku Eliška za pět let vyrostla. „Určitě bude potřebovat nový vozíček. Už se do něj téměř nevejde. Pro Elu bychom potřebovali i kočárek, protože má stříšku a může se v něm zabalit do deky. Což je v nepříznivém počasí důležité,“ prozradila maminka.

Rodina kvůli Elišce bude muset rekonstruovat část bytu. „Přála bych si, aby Ela dosáhla na linku a abychom měli bezbariérovou koupelnu. Bohužel z částečného invalidního důchodu a platu Eliščina tatínka, který pracuje jako dělník, vše financovat nedokážeme,“ popisuje problémy paní Božena. Samotné Elišce nejvíce schází kamarádi.

Na procházku může jen s rodiči. „Děti v jejím věku mají různé zájmy. Elišce kamarádi schází,“ netajila se problémem máma. Rodiče dívence koupili fenku Daisy. „Je to můj největší přítel. Ví o mně úplně všechno,“ řekla Blesku Eliška.

odetka.odetka ( 11. října 2015 14:45 )

Nenavidim dostihy

woafn ( 11. října 2015 11:24 )

 MIMORADNA VYZVA !!! Dnes se kona dalsi rocnik sadistickeho dostihu Velka Pardubicka. Opet budou v obrovskem ohrozeni zivoty a zdravi nadhernych dostihovych koni, kteri jsou nuceni svymi ziskuchtivymi majiteli byt bezohledne stvani v tomto extremne nebezpecnem dostihu i za cenu jejich ukrutne smrti na Taxisu. Takto se dokaze k temto nadhernym a uslechtilym zviratum chovat pouze ta nejodpornejsi bestie na teto planete - Homo Dementis. Loni tuto zvracenou "zabavu" zaplatila svym zivotem nadherna klisna Zulejka, ktera po padu umirala na Taxisu v ukrutnych bolestech. Porad mam ten zaber jak umirala pred ocima. Hlavne, ze se "panstvo" na tribunach i u TV pobavilo a mohlo sazet na poradi. Mne tento dostih kazdy rok uz desi od leta!!! Vyzyvam proto vsechny opravdove milovniky techto nadhernych zvirat, kteri se maji moznost dnes odpoledne dostavit k dostihovemu zavodisti v Pardubicich k usporadani opravdu mohutne protestni akce, ktera by donutila poradatele tento dosti ZRUSIT.

trhnisinadledvinkou ( 11. října 2015 10:54 )

naivko, stát potřebuje prachy na plaváčky a né na český děti

steelheart ( 11. října 2015 09:43 )

hlavně aby bylo dost na přivandrovalce!

y1xcvbnm ( 11. října 2015 08:45 )

doufám že ji stát neobral o příspěvěk na péči ( jak to umí) protože se může pohybovata ví jestli je den a nebo noc a tudíž nesplní plný počet bodů.

Zobrazit celou diskusi