Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Na rakouských hranicích přiostřuje. Kvůli uprchlíkům rozšíří kontroly i Česko

Autor: ČTK, simao - 
8. října 2015
20:25

Co s hranicemi uvnitř EU, když už uprchlíci překonali vnější unijní linii? Rakousko se rozhodlo, že zesílí kontroly, Česko prý rozhodně nezůstane pozadu. Situace na hranicích se přiostřuje, což platí i pro Maďarsko, kterému Česko nabídlo 50 policistů a 100 vojáků. Tam pomohou také Slováci – nejen jednotkami, ale i tlumočením Čechům.

Česko v sobotu 10. října rozšíří kontroly na hranicích s Rakouskem, se kterými začalo v polovině září. Namátkové kontroly budou místo 14 na 20 přechodech a zapojí se do nich policisté již z devíti krajů. Doposud cizinecké polici pomáhali kolegové z krajů čtyř.

Česko se zároveň připravuje i na další možnosti, které závisí na reakcích sousedů na migrační vlnu. Třeba na rušení některých mezinárodních spojů, sdělila ČTK mluvčí ministerstva vnitra Lucie Nováková.

Stále však (alespoň prozatím) nejde o znovuzavedení hraničních kontrol, upozornilo ministerstvo. „Jde nám o zajištění bezpečí pro občany ČR, vše ale realizujeme v souladu s Schengenským hraničním kodexem,“ uvedl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

Po úterním zasedání Bezpečnostní rady státu Chovanec připomínal, že po společném cvičení armády a policie jsou obě složky připraveny po případném mimořádném rozhodnutí vlády dále zintenzivnit ochranu hranice do 5 hodin.

Úplné uzavření hranic však stále visí ve vzduchu. „Já nic takového aktuálního potvrdit nemohu. Myslím, že nic podobného aktuálně neplánujeme. Ani to nehrozí. Domnívám se, že není dobré se hrnout do vytváření hranic, ale spíše hledat, jak společnými silami tu situaci zvládnout. To je to, co bude preferovat ČR,“ komentoval situaci ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Uprchlíci na rakousko-německé hranici Uprchlíci na rakousko-německé hranici | EPA

Zavře Rakousko hranice?

Rakousko přitom dnes ústy své ministryně vnitra Johanny Miklové-Leitnerové upozornilo, že vyčkává především na reakci Bavorska. Pokud by se právě Bavorsko rozhodlo odrazit na svých hranicích migrační vlnu, k ráznějším opatřením budou muset sáhnout i Rakušané, upozornila ministryně.

„Pokud Bavorsko začne uprchlické toky zpomalovat, tedy více kontrolovat, pak bude muset i Rakousko přistoupit ke zpomalení uprchlických toků, a tudíž také zahájit intenzivnější a rozsáhlejší kontroly,“ citovala APA Miklovou-Leitnerovo, která již na konci září naznačila, že pokud se budou uprchlíci hromadit před rakousko-německými hranicemi, zbude už jenom uzavření hranic. A to i s pomocí silových složek.

Vídeň přitom již zesílila ostrahu hranic se Slovenskem, Slovinskem a Itálií. A samozřejmě také s Maďarskem, kde příval imigrantů neutichá. Maďarsko však zároveň přišlo s informací, že z 99 procent je hotový maďarský plot u chorvatských hranic.

Česko nabízí Maďarům 50 policistů a 100 vojáků

ČR se přitom zaměřila i na pomoc Maďarsku, jak ministři Chovanec či Stropnický již dříve avizovali. Česko tak nabízí Maďarsku k ostraze vnější hranice EU pět desítek policistů a až sto vojáků. „To je konkrétní nabídka z naší strany,“ podotkl Chovanec. „My jsme dnes se slovenským kolegou nabídli Maďarsku to, co oni požadovali. To znamená lidskou sílu na pomoc," dodal.

Také Slovensko již slíbilo účast svých bezpečnostních složek, tahle aktivita se mu zamlouvá. „Je projevem solidarity a konkrétním příspěvkem k ochraně vnější hranice EU,“ poznamenal slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák. Jako výhodu uvedl, že mnoho slovenských policistů plynule hovoří maďarsky. „Mohli by pomáhat i svým českým kolegům s komunikací,“ myslí si Kaliňák.