Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Němeček řešil nemoci uprchlíků. Hlavně očkování jejich dětí kvůli tuberkulóze

Autor: simao, ČTK - 
8. října 2015
19:00

Migrační krize nenechává klidnými ani zdravotnické orgány. Po cestě Evropou se snaží uprchlíkům pomáhat například Lékaři bez hranic. Co dělat, když dorazí uprchlíci k nám, řešil nyní s expertním týmem ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) - včetně vyšetření běženců a očkování, které je otázkou hlavně pro jejich děti.

Šéf českého zdravotnictví Němeček poukázal na možná rizika přenosu infekčních onemocnění v souvislosti s migrací, zároveň upozorňoval, že epidemiologická situace v Česku je klidná a nedochází k ničemu, co by mělo občany v souvislosti s pohybem uprchlíků znepokojovat.

Expertní tým se však raději dohodl na některých preventivních opatřeních. „Ministerstvo zdravotnictví vydalo doporučení pro takový řekněme úzké spektrum vyšetření pro všechny migranty, kteří se do ČR dostanou a pak rozšířené spektrum vyšetření pro ty, kteří by zde měli pobývat déle," prozradil Němeček.

Diskutována byla nejen obecná opatření, ale i konkrétní kroky s nimi spojené. „Týkaly se ve velké míře očkování, například očkování dětí, kteří přicházejí spolu s migranty, proti tuberkulóze,“ sdělil novinářům ministr, který již dříve uvedl, že největším rizikem je s ohledem na oblasti, odkud uprchlíci přicházejí, právě tuberkulóza.

Jednotlivé země tak budou proto podle Němečka rozděleny právě dle rizika tuberkulózy, jak to uvádí Světová zdravotnická organizace. „A podle toho bude doporučeno dle původu z těch jednotlivých zemí, jestli děti speciálně očkovat či nikoli,“ pokračoval Němeček.

Uprchlíky bez dokladů budou brát jako neočkované

Ministr zdravotnictví upozornil, že šlo o první jednání expertního týmu k šíření nemocí v souvislosti s uprchlickou krizí. Účastnili se jej kromě pracovníků ministerstev zdravotnictví a vnitra i zástupci organizací jako je třeba Česká vakcinologická společnost. Nechyběl ani představitel infekční kliniky z Bulovky.

Další debata o očkování se týkala tzv. multirezistentních kmenů bakterií, které jsou citlivé na běžná antibiotika. Bylo vydáno doporučení, aby migranti byli k případným ošetřením směřováni do několika málo nemocnic, řeší se pak i očkování personálu, který s nimi přijde do kontaktu.

Němeček však upozornil i na další rizika, spjatá s očkováním. Uprchlíci totiž do Česka přichází často bez osobních dokumentů, včetně těch lékařských. „Nemají s sebou žádné doklady, nemají potvzení, jaká eventuální očkování v zemi původu dostali či nikoli. Pokud tyto doklady nemají, tak se na ně bude pohlížet, jako by očkováni nebyli a bude vytvořeno speciální očkovací schéma, jak u nich postupovat,“ dodal.

Migranti mohou teoreticky být také přenašeči nemocí, které se již běžně vyskytují v Evropě, jako je například meningokoková meningitida. Existuje také možnost importu dětské obrny ze zemí, kde se vyskytuje, jako je Nigérie, Pákistán nebo Afghánistán. Proti této nemoci se ale v Česku povinně očkuje.

„Při kumulaci běženců s nízkou úrovní osobní hygieny může pak hrozit epidemický výskyt u lidí umístěných v uprchlických zařízeních,“ uvedl ministr. Současná epidemiologická situace je však v souvislosti v migranty podle něj klidná.