Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Chovancova nahotinka a uprchlíci. Sobotka ve sněmovně čelil vášnivé kritice

Autor: simao, ČTK - 
8. října 2015
18:20

Byly to vášnivé interpelace. Na Bohuslava Sobotku (ČSSD) ve čtvrtek ve sněmovně zaútočil exministr Petr Bendl (ODS). Ptal se ho, čí je vlastně premiér. A vytýkal Sobotkovi, že se prý schovává za Slovensko, které kvůli kvótám mává žalobou. Vedle toho Sobotku kritizovali i za údajně bezcitné chování k běžencům. Poslankyně Černochová (ODS) si pak přisadila ke kauze Chovanec a nahotinka.

„Nechováte se jako premiér České republiky, ale jako náměstek premiéra Slovenska,“ obořil se ve Sněmovně na Sobotku poslanec a exministr Petr Bendl (ODS). Sobotkovi vyčetl, že se schovává za slovenskou hrozbu žalobou kvůli kvótám. 

Sobotka v reakci na to upozornil, že se Česko ke slovenské žalobě na kvóty nepřipojí. „Naším cílem není dostat ČR do izolace v rámci Evropské unie,“ vysvětloval Sobotka. A ohledně své pozice zdůraznil: "Odmítám, abychom slepě sledovali politiku Slovenska. My přece máme vlastní zahraniční politiku." Podle Sobotky by nemělo smysl jednat způsobem, který znemožní komunikaci s dalšími členskými zeměmi EU.

Za klíčové Sobotka nepovažuje 1500 až 3000 uprchlíků, kteří budou do Česka přiděleni v rámci kvót. „To, co je klíčové, je trvalý přerozdělovací mechanismus, který by schválen být neměl. Na to musíme nasadit všechny síly. Jednorázový mechanismus je něco, co odezní,“ uvedl Sobotka. A poukázal také na to, že pokud by Slovensko se svou žalobou uspělo, zrušení jednorázového přerozdělování uprchlíků by se týkalo všech států unie. 

Bezcitné a potupné chování k běžencům v Česku?

Další atak na Sobotku pak přišel ze strany poslance ANO Jiřího Zlatušky. „Politika ČR směrem k uprchlíkům, kteří přicházejí na naše území, nebo přes ně procházejí, je zjevně postavena na chování se k běžencům způsobem, který pro ně bude co nejpotupnější a povede k tomu, aby o naší zemi šířili dojem země k cizincům z jiných zemí či víry zásadně nepřátelské. Extrémní stránkou tohoto chování je nakládání s běženci v zařízeních pro zajištění cizinců,“ zlobil se Zlatuška a označil zacházení s běženci za bezcitné.

Premiér poukázal na to, že tato zařízení jsou určena pro nelegální migranty a že je s nimi zacházeno v souladu se zákony. „Existují zákonné důvody pro pobyt uprchlíků v detenčních zařízeních a já nemám žádné signály o tom, že by ministerstvo vnitra jednalo v rozporu s těmito důvody,“ bránil se Sobotka.

Kauza Chovanec a nahotinka

Do třetice se do premiéra pustila poslankyně Jana Černochová (ODS). Od tématu uprchlické se však vzdálila ke kauze údajné snahy o vydírání ministra vnitra Milana Chovance, který na Twitteru zveřejnil fotomontáž s nahotinkou, jež měla být „komprem“ proti němu. 

„Bohužel jeho (Chovancovo) vyjádření, které bylo ve smyslu toho, že pan ministr sám zaúkoloval tajné služby, aby se jeho záležitostí zabývaly, ve mně vyvolalo pocit, že jednak nedůvěřuje jako každý jiný smrtelník Policii ČR, která k tomu je příslušná, a jednak tedy, že zneužil svou pravomoc,“ nadhodila Černochová.

„Úkoly tajných služeb stanoví svým usnesením vláda, čili to jsou úkoly, které se týkají jejich zaměření, jejich působení. Nemám žádné informace o tom, že by pan ministr Chovanec úkoloval tajné služby ve věci, kterou zmiňujete, čili nemohu potvrdit, že by tady docházelo k něčemu, co vy jste nazvala porušování zákona,“ reagoval Sobotka.

2448162:full:true:true

Černochová se nedala: „V tom případě vás ministr vnitra neinformuje o velmi podstatných věcech, protože včera za mnou pan ministr přišel do lavice, byli tam i další kolegové, kteří to slyšeli, a před těmito i přede mnou řekl, že se písemně obrátil s vaším souhlasem na BIS. Takže někdo nám tady lže a já doufám, že to není premiér České republiky, ale jenom ministr vnitra.“

Sobotka se tak bránil dál. „To, že se někdo písemně obrátí na bezpečnostní službu nebo kohokoliv jiného, ještě neznamená, že úkoluje bezpečnostní službu nebo kohokoliv jiného. Myslím, že je v tom podstatný rozdíl,“ snažil se vysvětlit Černochové.

tgbb. ( 8. října 2015 23:05 )

Tohle je nejhorší vláda od r.1918.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa