Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zakladatel babyboxů 
Ludvík 
Hess (68) 
čelí žalobě: K soudu kvůli 3,5 milionu!

Ludvík Hess
 (Autor: Blesk)
Autor: Dušan Spáčil - 
8. října 2015
12:26

Zakladatel sítě babyboxů Ludvík Hess (68) má dostat vyznamenání na Pražském hradě od prezidenta Miloše Zemana. Ještě předtím ale nejspíš půjde k soudu.

Potomek básníka Václava Hraběte Jan Miškovský na něj totiž podal žalobu, podle níž ho prý Hess připravil o 3,5 milionu korun! Jak? Hess totiž v internetovém časopise Divoké víno uveřejnil bez svolení několik Hrabětových básní. „Celková výše nárokovatelného bezdůvodného obohacení činí 3 552 500 korun,“ píše se v žalobě. U soudu se ale Jan Miškovský dožaduje jen 50 000 korun. „Jde mu v prvé řadě o respekt k dílu jeho otce. Coby bezdůvodné obohacení tak požaduje částku zcela symbolickou,“ vysvětluje advokát František Vyskočil, který Miškovského zastupuje. Divoké víno ovšem je neziskový projekt, který Hess dotuje a autoři publikují bez nároku na honorář. Navíc Hess Miškovskému už za básně  zaplatil 5 tisíc korun. „On si to pak ale rozmyslel a poslal mi je zpátky a chce padesát,“ říká Hess.

Byl to přítel

Hrabě, který zemřel v roce 1965, byl kdysi Hessovým osobním přítelem. „Žaloba je zřejmě Janova pomsta za to, že jsem zveřejnil vzpomínky pamětníků, kteří kromě jiného popisovali i složitou situaci mezi jeho otcem a matkou Olgou,“ myslí si Ludvík Hess. Podle vzpomínek pamětníků žil básník bohémským životem, plným alkoholu a drogy (fenmetrazin) a přitom dál bydlel v kuchyni bytu, kde jinak žila Olga se svým novým partnerem a dvěma dětmi. Když Hrabě zemřel, Olga prý během několika hodin vystěhovala všechny věci bývalého muže na chodbu.

Kdo byl Václav Hrabě
Básník, který působil v Praze na počátku šedesátých let. Jeho nejznámější básní je Variace na renesanční téma, kterou zhudebnil Vladimír Mišík. Hrabě zemřel v pětadvaceti letech na otravu svítiplynem.

majojo ( 8. října 2015 14:05 )

To sice jo, ale stejně se bude na Vinohradech sypat až pod Olgou, megera jedna sánská.

paralenka ( 8. října 2015 14:05 )

Neměl by se spíš stydět Hess? Co takhle krycí jméno Staromák pro držitele utajovaného bytu? Že by tenkrát Rudá kráva lhala?! Asi to budu muset vylovit a znovu se přesvědčit! Možná napíše jednou své vzpomínky a všem sdělí, proč byl evidován StB!

majojo ( 8. října 2015 14:03 )

Tihle bezvýznamní a netalentovaní potomci slavních jsou vši největší. Sami si pomůžou k pár krejcarům (aby jim v hrdle zaskočily) a zdevastují památku svého předka líp, než by to dokázal kterýkoli bolševik.

steelheart ( 8. října 2015 13:05 )

Miškovský by se měl stydět! to si udělal "reklamu" ! moh bejt rám za reklamu na netu, teď si knížky už nikdo rád od něj nekoupí, hlad!

lipno ( 8. října 2015 12:59 )

To nám nenažraná Veškrnka nasadila laťku vysoko!

Zobrazit celou diskusi