Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Michaláková, norská jaderná zkáza a děti jako politický byznys

Autor: Petr Holec, autor je redaktorem týdeníku Euro - 
7. října 2015
21:45

Ještěže Česko není jadernou zemí, čímž nemyslím Temelín. Protože pak by Norsku zřejmě hrozila jaderná zkáza. Ne však kvůli ropě, pro niž si vojenské mocnosti občas chodí pod záminkou budování demokracie, ale kvůli dvěma chlapcům, které teď všichni Češi přijali za vlastní, ačkoli je znají jen z fotek.

Ty norská sociálka odebrala jejich české matce Evě Michalákové a politici se od té doby trumfují, kdo bude na Nory hustší. Ještě že Tomio Okamura nemá řidičák na tank. Poslední politicko-diplomatickou salvu způsobilo rozhodnutí Norů zbavit Michalákovou rodičovských práv k oběma synům a mladšího nabídnout jeho norským pěstounům k adopci.

V Bruselu se kvůli tomu dokonce náhle probudil i jinak neviditelný lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský, který navrhl z Česka vyhostit norskou velvyslankyni. To mezi zeměmi zpravidla bývá poslední méně přátelský akt, než začnou padat ještě méně přátelské bomby. Nápadu Zdechovského se okamžitě chytil i prezident Miloš Zeman, jenž s libým úsměvem podotkl, že to není špatný nápad.



Záhy se ovšem lekl sám sebe a opravil se; lepší bude pouze stáhnout na konzultace českého velvyslance v Norsku, jsme přece střízliví lidé. Snad mu došlo, že kromě Pražského hradu velí i české armádě a že úřad prezidenta přece jen není europarlament, kde se za hloupé nápady platí velké peníze.

Je to ironie: málokdy naši politici o něco bojovali tak odhodlaně jako o dva neznámé chlapce. Kromě prezidenta o ně teď totiž válčí i premiér a několik ministrů. Poslankyně TOP 09 Jitka Chalánková si z nich dokonce udělala jediný zlatý hřeb své politické kariéry; být teď volby, stane se možná premiérkou.

Přijít o děti je jistě tragédie. Stejně tak ovšem Norsko není Rusko: málokdo považuje jeho úřady za nesvéprávné bašty úplatných opilců, přestože se původní podezření ze zneužívání dětí nepotvrdilo. Navíc Michaláková nevyužila k boji o syny oficiální kanály; nepodala příslušné stížnosti ani nežádala o pěstounství svých dětí. Až když bylo pozdě, obrátila se na média.

Politikům tak vlastně nakonec nezbylo nic jiného než se přidat, protože nic neprodává tak jako děti. Doufejme jen, že vše skončí bez války. Ostatně ještě že si aspoň gripeny pronajímám.

jarunkapd ( 8. října 2015 21:59 )

Pokud by seděla doma na zadku,tak by jí děti nikdo nesebral,Vždyť v Česku zase není tak špatně,mohli bychom dopadnout i hůř.

inqizitor ( 8. října 2015 03:08 )

Tak neni za co se stydět ti tihle pomocní dělníci atd. si v Norsku žijí lépe, než kvalifikovaní lidé v Česku.. A poblíž polárního kruhu se lidé mají dobře hlavně díky nerostným bohatstvím.

kurnika ( 8. října 2015 00:10 )

Šmuclerová se rozešla s Haškem takže obrátila, a už nepíše články na podporu paní Michalákové ale proti ní. jo vlastně je píše nějaký novinář.....jsem zapomněla

nojasne ( 7. října 2015 22:40 )

Státní občanství mají jednak české, minimálně ten mladší má ovšem i norské občanství, protože se narodil už tam. Takže "nárok" Česka na své občany je stejně silný jako Norska. Navíc podle Haagské úmluvy se preferuje, aby děti žili tam, kde jsou zvyklé.

bizon_pepa ( 7. října 2015 22:18 )

Jasně, to chápu. Pak mi z toho tedy vyplývá, že vyměnila děti za sociální dávky.

Zobrazit celou diskusi