Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

10 tajných tipů proti nachlazení. Co takhle výplach úst olejem?

  • Děláte vše pro to, aby byl váš imunitní systém co nejsilnější?
    7. října 2015 | 06:00

    Chcete se letos vyhnout nepříjemnému nachlazení, rýmě, kašli a chřipce? Vytáhněte proti nim silné zbraně: osvědčené recepty našich předků. Vyzkoušejte zelí, olej nebo třeba dýňová semínka.

  • Zelí a olej

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Zelí je vitaminová bomba! Snažte se ho jíst pravidelně. Skvěle chutná třeba k prejtu a jitrnici nebo ke kroupovému kubovi. „Velice příznivě působí na funkci trávicího traktu, obsahuje velké množství vlákniny, mnoho cenných vitaminů i fytoživin,“ uvádí specialista na výživu Martin Škába. Důležité je kysané zelí zalít trochou olivového oleje, aby se vám v něm rozpustily (a pak se lépe v těle vstřebaly) patřičné vitaminy.
  • Voda s citronem

    Voda s citronem
    Autor: Shutterstock.com
    To, že teplá voda s citronem je zvlášť na podzim a zimu skvělá pro tělo, asi víte. Zkusit můžete také trik na lepší vyprazdňování: vypijte jí nejdřív 1,5 dl, pak si udělejte několik rotací trupem, několik předklonů a několik dřepů (stačí pět). „Díky těmto pohybům a teplé vodě s citronem se zvýší peristaltika vašeho trávicího traktu, a podpoříte tak vylučování. Tyto cviky je nejlepší provádět mezi pátou a sedmou hodinou ranní a mezi sedmnáctou až devatenáctou hodinou večerní, kdy tlusté střevo pracuje nejvíc,“ radí odborník Martin Škába.
  • Česnek, tři minuty vařený

    Česnek je přírodní antibiotikum a pomůže vám předejít nepříjemnému nachlazení i řadě dalších nemocí.
    Autor: profimedia.cz
    S příchodem chladnějších dnů je dobré zařadit do jídelníčku víc česneku a cibule. „Naši předkové je od září do jara konzumovali ve větší míře, protože obsahují velké množství vitaminů, látek povzbuzujících naši imunitu a zahřívajících tělo,“ uvádí terapeutka čínské medicíny Marta Tovtová. Tady je jeden vyzkoušený recept: rozkrojte cibuli na čtvrtiny, česnek trochu namačkejte a vše vložte do vroucí vody. Vařte přibližně 3 minuty, pak vodu slijte a nechte ji trochu zchladnout. Vývar se pak rovnou pije. Při rýmě pomáhá dát si ho trochu do nosu, odkud se pak díky sliznicím dostanou látky velmi rychle do krevního oběhu.
  • Grepové jadérko

    Grep
    Autor: Shutterstock.com
    Grepová jadérka jsou velmi silné přírodní antibiotikum podporující imunitu. Největší účinek mají 60% extrakty, které pomáhají likvidovat dlouhodobé záněty, plísně, viry a bakterie. Ráno nalačno stačí přidat 3 kapičky do 3 dl vody, při nachlazení pitnou kúru opakujte i 3x denně. Po ránu k tomu přidejte pohyb. Naši předkové měli mnohem víc fyzické aktivity – jejich střeva díky tomu mnohem lépe pracovala a nedocházelo k takové kumulaci toxických látek v nich. Proto je dobré začít den svižně – třeba chůzí do práce, tancem při ranním rádiu... Probudíte metabolismus a zrychlíte pohyb obsahu vašich střev, což je žádoucí.
  • Dýňová semínka

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Obsahují látky, které pomáhají ničit v těle parazity. Když si je přidáte na chleba s pomazánkou nebo třeba ráno do kaše, budete zdravější. V období, kdy kolem vás poletují bacily, zvyšte přísun na 2 lžíce důkladně rozžvýkaných semínek.
  • Sladké brambory a dýně

    Z dýně se dají navařit skvělá jídla, která budou chutnat celé rodině.
    Autor: Shutterstock.com
    Mají v sobě spoustu vitaminu A, který umí výrazně pomoct v odolnosti. Účinky vitaminu A zvýšíte, když budete konzumovat jídla bohatá také na zinek. Významným zdrojem zinku jsou plody moře, hovězí, vepřové i drůbeží maso, játra, vejce, mléko a mléčné výrobky. Z rostlinných zdrojů najdete zinek v celozrnných obilovinách, luštěninách, ořeších a semínkách. Tahle kombinace zajistí správné vstřebávání vitaminu.
  • Místo zubní pasty olej

    Oleje jsou skvělé pro vaši pleť, pokožku, vlasy, a dokonce vás zbaví bakterií!
    Autor: shutterstock.com
    Tahle rada, která opravdu funguje, je pro odvážné. Ráno nalačno, ještě než si vyčistíte zuby, si dejte do úst lžíci extrapanenského olivového oleje. Nepolykejte ho, jen převalujte v ústech a nechte působit pár minut. Pak olej vyplivněte. Natáhne do sebe mnoho bakterií z ústní dutiny a zaktivuje imunitu. Nezapomeňte ale, že olej se nepolyká. Vždy ho vyplivněte!
  • Houby vtáhnou bacily

    Houby můžete sbírat, upravovat, jíst a dokonce mají i léčivé účinky.
    Autor: Shutterstock
    Proto se dříve hojně sbíraly do zásoby – obsahují totiž víc než 300 látek, které nastartují imunitu. Podporují produkci bílých krvinek (bojují proti infekcím), které jsou pak navíc mnohem agresivnější. Navíc houby umějí na sebe případné bacily navázat a pak je odvést z těla. Hlívu ústřičnou přidávejte do polévek, sušené houby do omáček… Houby shitake, maitake a reishi se řadí mezi největší „nadupance“ co do účinných látek.
  • Zapomeňte na sladké!

    Na sladké zapomeňte, pokud chcete být zdravý po celou zimu!
    Autor: Shutterstock.com
    „Pokud chcete nastartovat imunitu, není vhodné jíst sladké pokrmy ani pít sladké nápoje, natož hodně alkoholu. Nejenomže při trávení jednoduchých cukrů spotřebovává vaše tělo vitaminy, minerály a fytoživiny, ale navíc i zatěžujete slinivku břišní, zvětšujete si tukovou vrstvu, zaděláváte si na cukrovku II. typu a oslabujete imunitu,“ varuje Martin Škába.

Autor: bla
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...