Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Michaláková není jediná! Připomeňte si případy, kdy rodiče přišli o své potomky

  • 6. října 2015 | 16:09

    Českem hýbe případ Evy Michalákové a jejího muže, kterým norské soudy odebraly obě děti. Tamní sociální služba matku zbavila rodičovských práv a mladšího chlapce dala k adopci. Bohužel to není zdaleka jediný případ, kdy jsou nevinné děti vláčeny po soudech a kdy není jasné, co je pro ně lepší. Připomeňte si smutné případy z posledních let. Ať už je pravda kdekoli, děti trpí vždy.

  • Marcela Zabranská unesla dceru z Kanady

    Marcela Z. (vpravo) dle kanadské zprávy unesla svou dceru (vlevo)
    Autor: Foto CBS News

    V červenci letošního roku řešil odvolací soud v Brně kauzu Marcely Zabranské. Ta v březnu odletěla z Kanady i se svou tříletou dceru Marií bez vědomí jejího otce Alexandra Galipeaua. Problémem však je skutečnost, že před kanadským soudem v roce 2013 souhlasila s dohodou, podle které připadne dcerka do výlučné péče otci. Na dohodu prý ale tenkrát přistoupila pod značným psychickým tlakem. Tvrdí, že její bývalý partner, který z Kanady pochází, obě dvě fyzicky napadal: "Situace už byla neúnosná. A docházelo tam kromě psychického násilí i k tomu fyzickému, které se obracelo i proti dceři." S tím ale otec nesouhlasí a chce dceru, která v Kanadě žila od svých dvou měsíců, zpět. A Městský soud v Brně mu dal za pravdu, nařídil matce navrátit dceru do Kanady. Při rozhodování se řídil Haagskou úmluvou, která přihlíží k tomu, kde je pro dítě "obvyklé bydliště". Odvolací soud ale toto rozhodnutí zrušil a kauzu vrátil k novému projednání. Malá Marie tak zatím zůstává s matkou v Česku.

  • Kateřina Ben Hamouda dceru ukrývá před otcem

    2346317:gallery:true:true

    Toho, že by ji bývalý manžel mohl připravit o dceru, se obává i čtyřiatřicetiletá Kateřina Ben Hamouda (rozená Brídová). Ta se před osmi lety seznámila s Tunisanem Ahmedem Ben Hamoudou. Po čtvrtroce otěhotněla a ještě před narozením dcery Nour se vzali. Manželství se ale po dalších pěti letech rozpadlo. Při rozvodu jí pak brněnský soud šestiletou Nour odebral a svěřil ji do péče otci, který trvale žije v Česku. Paní Kateřina ale sama porušila zákon a vlastní dceru unesla. Když ji odmítla bývalému manželovi vydat, přestala ji posílat do školy, ukrývala ji dokonce i před policií. Pomáhal jí v tom i její otec. Oběma tak hrozí vězení.

  • Constantina Richarda Ktistakise matka unesla z Británie

    ilustrační foto
    Autor: Profimedia.cz

    Dnes téměř čtyřletého syna Constantina Richarda Ktistakise odvezla jeho matka Jana K. z Velké Británie v listopadu 2012, údajně jen na několikadenní pobyt. Jenže zpátky do Londýna, kde předtím s dítětem i jeho otcem bydlela, se už nevrátila. Se synem nyní žije v Česku. Od té doby se otec snaží získat dítě zpět. U Ústavního soudu si stěžoval, že česká justice nerespektovala nařízení Vrchního soudu v Londýně z února 2014. Ten rozhodl, že má matka nejpozději do 5. března 2014 vrátit dítě zpět do Velké Británie, což se nestalo. České soudy ale otcův nárok na vrácení dítěte zpět do Spojeného království zamítly. Vycházely z toho, že matce nebyl verdikt londýnského soudu doručen, a nebyl tedy vykonatelný. Ústavní soud se nyní otce znovu zastal a zrušil předchozí rozsudky. Vypadá to tedy, že se zastal britského otce ve sporu s českou matkou. Podle verdiktu z letošního září totiž případ podléhá právě britské justici, a to kvůli haagské dohodě, která se únosy dětí zabývá. Vypadá to tedy, že matka, která teď žije s jiným mužem, se kterým má další dítě, bude muset syna odvézt zpátky do Anglie.

  • Natálie Barao unesla dceru z Portugalska

    Takhle probíhal boj o dceru, když soud rozhodl, že se Sára Barao musí vrátit do Portugalska k otci
    Autor: DAN MATERNA / MAFRA / Profimedia

    Asi nejznámějším případem v Česku byl příběh Natálie Barao, která svou dcerku odvezla proti vůli jejího otce z Portugalska. Právě její případ odstartoval diskuse na téma mezinárodních únosů potomků a rozhodování soudů v takovýchto případech. Pražský soud ji však v roce 2007 usvědčil z mezinárodního únosu dítěte a rozhodl, že se – tehdy šestiletá – Sára Barao musí vrátit k otci do rodné země. Později došlo v kauze k obratu, protože se malé Sáře v cizině nelíbilo, a portugalská justice po dohodě s otcem proto matce dovolila vychovávat ji v Česku.

  • Marcela Krajníková unesla své děti z Argentiny

    Lukas a Sofie žijí po rozhodnutí soudu v Argentině u svého otce
    Autor: profimedia.cz

    Takové štěstí neměla Marcela Krajníková, která se v roce 1997 vdala do Argentiny. S manželem měla dceru Sofii a syna Lucase. Jenže ani tento vztah nebyl zrovna idylický. Začala si dokonce stěžovat, že ji manžel týrá, a obě děti odvezla do Česka. Zdejší soud však v roce 2007 rozhodl, že šlo o únos, a děti se tak mají vrátit k otci do Jižní Ameriky. Od té doby je Marcela Krajníková se svolením otce občas vídá a také je s potomky v telefonickém kontaktu.

  • Veronika Horváthová Santana unesla syna z USA

    Veronika Horváthová Santana se synem Adrianem
    Autor: profimedia.cz

    Ve stejném roce se rozhodovalo také o osudu – tehdy tříletého – Pabla Adriana Santany. Chlapce jeho matka Veronika Horváthová Santana odvezla kvůli domácímu násilí – po poradě na generálním konzulátu České republiky – z amerického San Franciska zpět do Česka. Jenže rok po návratu do vlasti byla obviněna z únosu a soudy jí nařídily, že musí dítě odvézt zpět do USA, kde měl chlapec trvalé bydliště. Matce na to, aby syna přestala kojit, dala soudkyně třicet dní. Až Nejvyšší soud nakonec rozhodl, že se chlapec do Ameriky stěhovat nemusí a má zůstat u matky. Jeho otec však na návratu syna trvá.

  • Ahmad Khatib unesl dceru do Izraele

    Eva Khatibová se snaží svou dceru získat zpět
    Autor: profimedia.cz

    V roce 2008 byla zoufalá Eva Khatibová nucena podat trestní oznámení na svého manžela, který odvezl jejich – tehdy sedmiletou – dceru bez jejího souhlasu z Česka zpět do Izraele, kde spolu předchozích patnáct let žili. Protože však pro ni manželství začalo být nesnesitelné, manžel ji dokonce fyzicky napadal, rozhodla se pro návrat do Čech. Tehdy patnáctiletého syna Adama nechala s otcem, dceru Natálku však vzala s sebou. Když ale Ahmad Khatib přiletěl, aby dořešil rozvodové spory, uzrál mu v hlavě plán, jak získat dceru zpět. I když se při smírčím jednání s matkou Natálky zavázal, že s dcerou v žádném případě nevycestuje mimo území Česka, dohodu porušil.

  • Otakara Zatřepálka partnerka připravila o dceru

    Otakar Zatřepálek se svým synem Otíkem, kterého už roky neviděl
    Autor: otakarzatrepalek.sweb.cz

    Vždycky však nemusí jít o manželství partnerů ze vzdálených zemí. Své o tom ví například Otakar Zatřepálek z Kolínska. Ten se už pět let soudí o svého syna. Matka se s dítětem po rozchodu v roce 2010 přestěhovala na Slovensko a neumožňuje bývalému partnerovi se se synem vídat. Pan Otakar tak syna Otíka viděl jen v roce 2013 na pouhých 25 minut, když se sešli u soudního znalce. Je pravda, že Krajský soud v Praze svěřil chlapce do péče matce. Jenže ta už čtyři roky nerespektuje rozsudek soudu v Bratislavě, podle kterého měla odcestovat zpět do Česka, aby se otec mohl se synem pravidelně vídat. Na Slovensku si navíc nyní požádala o úplný zákaz styku otce s dítětem. Pan Zatřepálek je tak skutečně zoufalý. Dlouhodobý soudní spor není náročný pouze po psychické stránce. Právníci ho už stáli desetitisíce korun. Jeho nová rodina je tak ve špatné finanční situaci a on se u soudu poslední dva roky musí zastupovat sám. Přesto se však nevzdává. Věří, že spravedlnost zvítězí.

Klíčová slova:  děti, únos, rodina, mezinárodní manželství
Diskuse ke článku
.