Jak zhubnout po porodu? Nejlepší je chůze! 5 osvědčených rad

  • Jak zhubnout po porodu? Nejlepší je chůze! 5 osvědčených rad
    7. října  2015 
     06:00

    Bohužel, ne každá žena má to štěstí, že se kil navíc, která nabrala během těhotenství, snadno zbaví díky kojení. Hodně záleží na tom, jak výkonný je váš metabolismus. Na druhou stranu rozhodně nemá smysl držet diety – mohlo by to vést k vyčerpání, a mohlo by to tak ublížit matce i dítěti. Nicméně není potřeba na hubnutí po porodu rezignovat, jen je dobré znát pár zásad a osvědčených tipů. 

  • 1. Kojte a odpočívejte, spěte, když spí dítě

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Zlatá rada zní: Odpočívejte, když odpočívá dítě. Spí? Tak to zalomte taky. Protože noční kojení je vyčerpávající právě kvůli přerušovanému spánku, kvůli němuž vás ve dne můžou honit mlsná a chuť na sladké. Mylně by se člověk mohl domnívat, že ono sladké takzvaně "vykojí", to se totiž vůbec nemusí stát.

  • 2. Dejte tomu čas! Možná až rok

    Video se připravuje ...
    Jak zhubnout po porodu bez nesmyslných diet? • VIDEO: Vím co jím

    "Nadbytečné kilogramy po porodu nemusíte shodit do pár týdnů," vyvrací oblíbený mýtus dietoložka a odborná garantka iniciativy Vím, co jím a piju Karolína Hlavatá. Její kolega Petr Havlíček dodává, že tělo se na porod připravovalo devět měsíců. Je potřeba mu dopřát minimálně stejně dlouhý čas, aby se dostalo zpět k normálu.

     

    Iniciativa Vím, co jím a piju je součástí globálního programu The Choices Programme, který umožňuje spotřebitelům lepší orientaci v nabídce potravin. Program vznikl na základě výzvy Světové zdravotnické organizace a Organizace OSN pro výživu a zemědělství. Právě tyto organizace upozornily na vybrané živiny, jejichž nadměrná konzumace výrazně zvyšuje riziko vzniku civilizačních chorob.

  • 3. Skvěle funguje chůze, tvrdí zpěvačka

    Lucka Vondráčková o dalším dítěti: Už mám splněno!
    Autor: Marek Pátek, archiv Blesku

    Jednou z žen, které se poměrně rychle dostaly po porodu do formy, je zpěvačka Lucie Vondráčková – tři měsíce po narození druhého syna je na své původní váze. Tvrdí, že jí k tomu pomohla především chůze. Aby se to projevilo, musíte chodit až několik kilometrů denně ostřejším tempem, ona sama přidala ještě něco tance. 

  • 4. Jak chodit, aby to fungovalo?

    ...
    Autor: Shutterstock

     

    Bohužel, pomalá procházka s kočárkem moc nezabírá, ačkoli můžete mít pocit, že spálíte hodně energie. "Jen pro představu: 70 kilo vážící žena, když půjde s kočárkem hodinu a rychlost chůze nebude vyšší než 5 až 6 km v hodině a bude to chůze někde v parku, nikoliv v těžkém terénu, spálí asi tolik energie, kolik jí obsahuje jedna tatranka," vypočítává Pavel Suchánek, odborník na hubnutí z Fóra zdravé výživy. 

    Navíc dost často dochází k tomu, že zejména aerobní pohyb vyvolává větší hlad, a tak tento hlad ženy zajídají. Choďte tedy třikrát až čtyřikrát týdně třeba deset kilometrů v kuse, vyšším tempem, případně chůzi doplňte vhodným cvičením. Později ji můžete zaměnit za běh, ať už s kočárkem nebo bez něj. 

  • 5. Na diety zapomeňte

    ...
    Autor: Shutterstock

    Samozřejmě když budete držet dietu, zhubnete také, ale v době kojení by to mělo být tabu. Například kvůli tomu, že tuk a zplodiny z něj se budou odbourávat do mateřského mléka, což asi úplně nechcete. 

    Žena během prvního měsíce kojení spotřebuje stejně energie jako za celé těhotenství. Jeden mililitr mateřského mléka představuje podle materiálů STOB asi 3 kilojouly, po přepočtu na množství mateřského mléka při plně kojeném miminku je tak na kojení spotřebováno asi 2200 až 3000 kilojoulů za den. Během těhotenství si maminka vytvoří zhruba čtyři kilogramy zásobní tukové tkáně, ze které během kojení čerpá. Podle výsledků medicínských studií provedených ve vyspělých zemích snižují plně kojící ženy svou váhu pouze kojením asi o 0,8 kila měsíčně.

/
Autor: wall

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji