Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Sucho zdraží vánoční stromky. Ceny stoupnou na několik let

Na plantážích v červenci a srpnu uschla velká část letošní výsadby vánočních stromků.
Na plantážích v červenci a srpnu uschla velká část letošní výsadby vánočních stromků.  (Autor: Profimedia)
Autor: bru/ČTK - 
4. října 2015
11:19

Následky horka a sucha se nás budou držet ještě několik let. Nedostatek vody například zničil zhruba polovinu všech vánočních stromků, které rostou na speciálních plantážích. Zdražení, které sucho způsobilo, se ale projeví až 6 nebo 7 let.

Letošní letní vedra a s tím související sucho v budoucnu pravděpodobně zvýší cenu vánočních stromků na trhu. Na plantážích totiž v červenci a srpnu uschla velká část letošní výsadby. Pěstitelé odhadují ztráty na 50 procent. Tyto dřeviny půjdou na trh za šest či sedm let. Jejich cena bude vinou nedostatečné nabídky o desítky procent vyšší. Myslí si to Martin Mati ze společnosti Ostravské lesy.

"Největší problém nám způsobilo extrémní a hlavně dlouhotrvající sucho. Projevilo se to hlavně na mladých výsadbách, které se prováděly letos na jaře. Tam je úhyn místy až padesátiprocentní. Na starších ročnících takový problém nebude," řekl Mati. Podle něj se tyto ztráty neprojeví letos před Vánocemi ani v dalších letech. Zdražení očekává až za šest či sedm let. "To tato generace, která částečně odumřela, bude v prodejním věku. Cena bude o něco vyšší," řekl.

Letošní ceny podle něj zůstanou na úrovni loňských Vánoc. "Zdražovat nebudeme. Navíc máme informace od dalších dodavatelů a prodejců, že se k tomu také nechystají," řekl Mati. U Ostravských lesů tak zájemci nakoupí stromky už od 250 korun. Tolik zaplatí za smrk ztepilý. Smrk stříbrný bude o 100 korun dražší. Za jedličku pak lidé zaplatí 550 korun. "Cena je závislá i na kvalitě stromečku," řekl Mati.

Borovice firma do prodeje dávat nebude, protože je nemá k dispozici. "Před lety zájem o ně ustoupil. Přestaly se pěstovat ve větším množství. Nyní se ukazuje, že jsou opět populární. Zájem je vyšší než dříve. Problém je, že nejsou," řekl Mati. Dodal, že i když zájem o borovice roste, nejčastěji se v Česku dárky nadělují pod jedličky.

tgbb. ( 4. října 2015 20:58 )

Sucho je sfiňa, stromky špatně rostou a tak se musí zdražit. Hlavně ty umělé.

jaromir123 ( 4. října 2015 20:11 )

Stejně se brzy vánoce zruší a tak si ještě užívejte i za draho.

vosavopruz ( 4. října 2015 19:41 )

Ski-Ba-Bop-Ba-Dop-Bop.I'm the Scatman  

alusinek ( 4. října 2015 18:01 )

To nebudou jen vánoční stromky,zdražuje se stále vše.

londynskypes ( 4. října 2015 17:15 )

Zobrazit celou diskusi