Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Bavorské konzervativce povede Čech. Chce konec vlády Angely Merkelové

Petr Bystroň
Petr Bystroň  (Autor: Archiv Petra Bystroně)
Autor: Vera Renovica - 
4. října 2015
09:01

Novým předsedou bavorské Alternative für Deutschland (AfD), německé euroskeptické a konzervativní pravicové strany, se v sobotu stal Petr Bystroň (42) – Čech s německým pasem.

Bystroň se narodil v Olomouci, jeho rodiče emigrovali do Německa v roce 1987, když mu bylo šestnáct let. Lidi, kteří kritizují otevřenost německé vlády migrantům, tak paradoxně povede někdejší uprchlík. Se stranickou linií však problém nemá.

Samozřejmě požadujeme, aby německá kancléřka Angela Merkelová odstoupila, protože situaci s migranty zavinila ona. Sama je sem pozvala, teď to neumí zvládnout a vymýšlí hlouposti, jako jsou kvóty pro jejich přerozdělování v Evropě,“ řekl Bystroň pro Blesk.cz.

Nevadí mu ani spojení s kontroverzním uskupením Pegida (Vlastenečtí Evropané proti islamizaci Západu), které v Německu pořádá protiislámské a protiuprchlické demonstrace s desítkami tisíc účastníků.

„My jsme jediná strana, která politicky artikuluje to, co demonstranti Pegida,“ říká Bystroň. Tvrdí, že připodobňovat tyto demonstranty k nacistům či pomateným jedincům je chybné. Zaštiťuje se průzkumy dvou německých univerzit, podle nichž jde o nadprůměrně vzdělané a nadprůměrně vydělávající Němce. Minulý týden byl však Lutz Bachmann, zakladatel a šéf hnutí Pegida, obviněn z podněcování nenávisti vůči imigrantům. Před rokem je totiž na sociální síti označil za „dobytek" a „odpad".

Alternativu pro Německo, která má nyní 7 europoslanců a zastoupení v parlamentech pěti spolkových zemí, Bystroň programově přirovnává k české ODS či postoji exprezidenta Václava Klause.

Právě Klausův institut ho na Facebooku za zvolení šéfem bavorské AfD „poplácal" po zádech. „Je to nesporný úspěch mladého českého politického talentu v Německu,“ píše se ve statusu, který zdůrazňuje, že vzhledem ke dvanácti milionům obyvatel Bavorska je nyní Bystroňova pozice srovnatelná s šéfy českých stran – konkrétně předsedy ODS Petra Fialy či předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga.

Video se připravuje ...
Další videa