Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Rusko bombarduje pozice Islámského státu. Opravdu? Ptá se Londýn

Autor: ČTK, zst - 
3. října 2015
19:00

Devět ruských náletů na pozice radikálů z Islámského státu za posledních 24 hodin. To tvrdí podle agentury Reuters ruské ministerstvo obrany. Velká Británie prý ale o ničem takovém neví a Rusové podle britského ministra obrany Michaela Fallona Islámský stát zasáhli jen jednou. Zbytek z dvaceti náletů byl prý namířen proti opozici Bašára Asada. Rusové také tvrdí, že zničili jedno z velistelství IS.

Ruské letectvo zničilo velitelství Islámského státu ve městě Latamneh ve střední Sýrii. Podle agentury AP to pro syrskou státní televizi řekl nejmenovaný důstojník tamní armády. Nálety podle něj byly "koncentrované a přesné". Informace ale zatím nikdo ze spojenců nepotvrdil.

Velká Británie totiž udajům z ruské strany nevěří. Rusko se začalo angažovat do konfliktu v Sýrii ve středu, za posledních 24 hodin mělo údajně 9 náletů mířit právě na pozice islámských radikálů z IS. Britský ministr vnitra Michael Fellon ale tvrdí, že Rusko Islámský stát zasáhlo jen jednou, ostatní nálety mířili proti umírněným povstalcům, tedy opozici Asadova režimu.

"Naše důkazy ukazují, že používají nenaváděnou munici v obydlených oblastech, zabíjejí civilisty a bombardují Syrskou svobodnou armádu (FSA) bojující proti Asadovi," řekl Fallon v dnešním rozhovoru pro deník The Sun. Dodal, že ruské nálety podporují Asada a prodlužují utrpení lidí.

Páteční nálety, které vedlo Rusko třetí den za sebou, byly podle Londýna namířeny převážně proti oblastem, které jsou pod kontrolou povstalců a nikoli radikálů z Islámského státu.

Postup Ruska kritizuje nejen Západ, ale také Turecko. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan chce, aby Putin znovu zvážil ruskou misi v Sýrii; Rusové podle Ankary nekladou důraz na ochranu civilních životů. Erdogan řekl, že Moskva přislíbila Turecku vést nálety proti radikálům, místo toho je prý ale terčem umírněná opozice.

8xxxx8 ( 4. října 2015 12:32 )

ty ná bolševičku, ty se tu nikdy nezapřeš, musíš trpět , ještě poslední generace a bude vysmejčíno

presumce666 ( 4. října 2015 11:42 )

Ozval se soudruh?? Nakopnut v r. 89 do zadnice a přišel o teplé místečko bez práce? Ono ale práskat lidi je velká třina, lze tě na diskuzi pochopit.

hydroplan ( 4. října 2015 01:40 )

Taky te nechapu v uvodu. Neslo o http://www.novinky.cz/zahranicni/svet/382361-americane-omylem-bombardovali-nemocnici-lekaru-bez-hran ic-zemrelo-19-lidi.html ??

hydroplan ( 4. října 2015 01:30 )

Ten ma do vernych spravedlivych musketyru moc daleko . athosporthosaramis neber si je do ust.

hydroplan ( 4. října 2015 01:27 )

Co to placate?

Zobrazit celou diskusi