Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Pozor na to, kolik platíte za léky: Na internetu můžete ušetřit až 60 %

Nákupem léků na internetu můžete ušetřit.
Nákupem léků na internetu můžete ušetřit.  (Autor: Foto ČTK)
Autor: ula - 
3. října 2015
06:07

Pokud nakupujete volně prodejné léky v e-shopech, vyplatí se porovnat jejich ceny. Můžete totiž výrazně ušetřit, ceny se často liší o desítky procent. Týká se to hlavně vitaminů, výživových doplňků, ale také oblíbených růžových léků na bolest.

Největší rozdíly - léky na trávení

V průzkumu, ve kterém aplikace Karsa Monitor porovnávala ceny 470 volně prodejných léků u 20 e-shopů, se ukázalo, že největší rozptyl mají léky na trávení. Pokud nakupujete Endiaron, můžete správným zvolením e-shopu ušetřit až 42 %. Cena jednoho balení Smecty se v e-shopech lišila o 66 %.

Prodejci často mění ceny

Značné rozdíly jsou i v cenách léků na chřipku a nachlazení, jako je Aspirin nebo Paralen. Ušetřit můžete i za nákup léků na bolest, jejich ceny se ale mohou v čase velmi lišit. Obchodníci totiž často ceny mění. K porovnání vám poslouží cenové srovnávače.

Kdo může prodávat léky na internetu?

Volně prodávat léky přes internet mohou pouze státem schválené kamenné lékárny, navíc se prodej vztahuje pouze na registrované léčivé přípravky a ty, které jsou dostupné bez lékařského předpisu.

Léky nakupujte tedy pouze v e-shopech a vyhýbejte se soukromým inzerátům a nelegálním nabídkám, ty totiž můžou být rizikové.

„Tyto nabídky se zpravidla týkají léčivých přípravků, jejichž výdej je běžně vázán na lékařský předpis. V případě nelegálních nabídek není možné u přípravků doložit jakost, účinnost ani bezpečnost a užití takových léků může ohrozit zdraví člověka,“ uvedla tisková mluvčí Státního ústavu pro kontrolu léčiv Lucie Šustková.

Nelegálně jsou často nabízeny léky na hubnutí, erektivní dysfunkci a na podporu růstu svalové hmoty.

karancita ( 3. října 2015 14:40 )

To je zajímavé a taky tam napište, kolika lidem se po těch lécích udělalo spatně.

kimbe ( 3. října 2015 11:39 )

scaero, dobrá panská rada. Teď nám ještě napište, které konkretní lékárny to jsou.Protože na internetu to není .

erikcom ( 3. října 2015 09:37 )

zrejmě cas zmenit lekarnu dnes uz mate lekarny s minimalnim doplatkem

endynka47 ( 3. října 2015 08:08 )

Je to pravda,volně prodejné léky jsou přes internet levnější až o 100koruny,jinde už několik let nekupuji a ušetřím i když zaplatím dovoz.

Zobrazit celou diskusi