Eduard Giňa (67) bydlí v domě hned vedle, kde v úterý zemřel nejmenší český herec. „Já jsem se sem nastěhoval o rok dřív, už ve čtyřiasedmdesátém. S Jirkou jsme si hned padli do noty,“ tvrdí soused. Krytinář byl v té době podle jeho slov takřka abstinent.

„Pořád něco točil a na pití neměl čas,“ pokračuje pan Giňa s tím, že alkohol mu zachutnal, až když měl práce pomálu. Pořád to měl ale pod kontrolou. „Zachutnali mu paňáčci. Nechodili jsme ale do hospody, on chodil k nám. To bývaly krásný veselý večery až do rána. Alkoholik to ale pořád nebyl...“ vzpomíná soused. Notorik se ale prý z Krytináře stal až poté, co se oženil a přestěhoval do Prahy. „Říkal, že Prahu nenávidí. Tolik ji neměl rád, že ho nakonec naučila chlastat ve velkém,“ říká Giňa.

Poslední dva roky se prý herec snažil abstinovat. „Už to taky nebyl on. Nechodil ani ven, sem tam jsem ho potkal v obchodu, jinak vůbec. I k nám přestal chodit...“ stýská si soused, který svého kamaráda viděl naposledy minulý čtvrtek. „Seděl v autě a jeho přítelkyně Pavla ho vezla k doktorovi do Prahy. Nevypadal ale vůbec na umření...“ podotýká Giňa.

„Je mi líto, že už Jirka není. Já myslím, že kdyby neměl ten byt v Praze a rodinu, tak tu je pořád mezi náma,“ dodává smutně.

Měl dvě kukátka

Herec měřil jen 124 centimetrů. Na dveřích svého pražského bytu proto měl dvě kukátka. To druhé, kousek nad klikou, aby při své výšce mohl pohodlně nahlédnout do chodby, mu zaplatili obyvatelé domu. V Jablonci měl na dveřích kukátko pouze jedno – snížené.

Fotogalerie
7 fotografií