Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ženy vs. muži: Kdo víc dluží a kdo je lepší ve splácení?

Ženy versus muži: Kdo je větší dlužník?
Ženy versus muži: Kdo je větší dlužník?  (Autor: Zdroj: Profimedia)
Autor: ula - 
3. října 2015
20:43

Zatímco ženy si půjčují peníze na věci do domácnosti, muži využívají víc půjčky na splácení leasingů a hypoték. Kdo je při splácení dluhů zodpovědnější? Ženy, nebo muži? A kdo je ochotnější se zadlužit?

Podle statistiky společnosti KRUK se ženy staví ke své finanční situaci zodpovědněji než muži. Ženy se zadlužují o 22 % méně. Pokud už mají problém, jejich průměrná dlužná částka je o pětinu nižší než u mužů.

Ženy si velmi nerady půjčují vyšší částky. V roce 2014 měly průměrný dluh u bankovních i nebankovních institucí ve výši 36 900, tedy o pětinu menší než muži, kteří průměrně dluží 45 100 Kč.

Ženy nakupují pro děti, muži platí leasing

Důvodem, proč ženy dluží méně peněz než muži, je především účel, na který jsou půjčené peníze vynakládány. Ženy si půjčují na věci do domácnosti, dovolené, dárky nebo výbavu pro děti. Muži si berou půjčky na splácení leasingů a hypoték.

Rodinnou kasu hlídají zpravidla ženy a podle KRUKu jsou také běžně v roli živitele rodiny. Zodpovědněji než muži reagují v případě, když se dostanou do finančních problémů.

„V loňském roce platilo své peněžní závazky 60 % žen a pouze 54 % mužů,” vysvětluje rozdíl Markéta Fixová ze společnosti KRUK, která se zabývá správou a vymáháním pohledávek. "Ženy jsou v navazování kontaktu s věřitelem aktivnější a snaží se neuspokojivou finanční situaci řešit. Uvědomují si, že komunikace s firmou, která spravuje dluh, je ke znovunabytí finanční rovnováhy klíčová,” dodala.

tgbb. ( 4. října 2015 00:48 )

Ženy si půjčují peníze pro sebe (dárky, dovolená..), muži pro rodinu (hypotéka na dům, který po rozvodu stejně dostane manželka...)

ladybug ( 3. října 2015 22:29 )

Muži jsou chytřejší, splácí hypotéku, což je investice. Ženy si berou půjčku na dovolenou? Nemáš peníze, seď doma. Totéž o dárcích, nejsou peníze, nejsou dárky.

Zobrazit celou diskusi