Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Jermanová: Kalousek a spol. vydírají sněmovnu obstrukcemi, chci změnu

Autor: Václav Lang - 
1. října 2015
06:00

Poslanci TOP 09 Miroslav Kalousek a František Laudát se ve středu postarali o to, že se sněmovna několik hodin nehnula z jednoho bodu. Vleklým řečněním zablokovali novelu, která by zvýšila zdanění hazardu. Místopředsedkyně sněmovny Jaroslava Jermanová (ANO) v průběhu jednání řekla v rozhovoru pro Blesk.cz, že připravuje takové legislativní změny, aby se něco podobného už neopakovalo.

Co říkáte tomu, co právě předvádějí pánové z TOP 09?

Pánové z topky v tuhle chvíli blokují projednání zákonů, které máme na pořadu dne. Využívají jednacího řádu, který není dobrý, víme o tom, nicméně nepodařilo se nám protlačit změnu jednacího řádu. Takže oni jedou podle jednacího řádu, ale jsou to v podstatě obstrukce.

Když mluvíte o tom, že se vám nepodařilo protlačit změnu jednacího řádu, máte na mysli zkrácení doby pro řečnění?

Ano, omezení řečnické doby.

Budete se o to snažit alespoň dílčím způsobem, jednorázově, až se bude zákon znovu projednávat?

To uvidíme. Bude to také záležet na dohodě předsedů klubů. Já každopádně znovu připravuji změnu jednacího řádu, znovu se pokusím jinou formou dosáhnout toho, aby rozprava byla opravdu strukturovaná. V tuto chvíli v podstatě dva poslanci blokují zbývajících 198 poslanců a nemůžeme projednávat zákony, které potřebujeme. Je to jen díky tomu, že pan poslanec Kalousek v podstatě vydírá, že když nebude podle něho a nestáhneme některé body, jako je zrovna návrh zákona pana Volného, tak to zablokuje. Takže to teď zablokoval.

Jak budou vypadat změny jednacího řádu, které chystáte?

Forem může být několik. Můžeme se třeba inspirovat v německém Bundestagu nebo v jiných zemích. Už jsem to říkala předtím a je to tak, že jsme jediná země, která nemá strukturovanou rozpravu nebo nemá omezenou řečnickou dobu.

V Bundestagu je to tak, že jednotlivé frakce mají přidělený určitý počet minut v rozpravě a dopředu si mezi sebou rozdělí, kdo jak dlouho bude mluvit. Pak vidíte, kdo je na řadě, kolik minut má, takže je to konstruktivní a jednání se posouvá dopředu. V tuto chvíli je to tak, že dva poslanci zablokovali jednání sněmovny.

Vzor Bundestagu je jednou z více variant, nebo to bude hlavní sdělení chystané změny?

Bude to jedna z variant. Připravím jich víc, ale pak se domluvíme na klubu s kolegy, kterou cestou půjdeme. Ale určitě se o to budeme snažit.

Nakdy změnu chystáte?

Co nejdřív. Vzhledem k tomu, jak se projednávají zákony, tak doufám, že alespoň na konci volebního období se tím budeme zabývat.

Ve středu jste zkritizovala Miroslava Kalouska, že se den předtím „unavil“ a nechal posunout středeční jednání o dvě hodiny. On se pak obhajoval lékařským posudkem, který prý dokládá, že byl střízlivý. Co na to říkáte?

Nejsem lékař, neumím to posoudit, nicméně včera bylo jeho vystoupení pro nás mnohé nepochopitelné, nerozuměli jsme mu. Pan poslanec Kalousek vystupoval zvláštním způsobem a trvám na tom, co jsem řekla – že si vzal dvě hodiny pauzu na jednání klubu a jednání pak svolal až na půl jedenáctou. V podstatě je to jedna z forem obstrukce, která není dána jednacím řádem, ale jakousi zvyklostí, že klub má právo na dvě hodiny volna na jednání.

Ale i to vystoupení pana Kalouska k pauze bylo prazvláštní. Je to na stenozáznamu, zástupce klubu TOP 09 v úterý oslovil předsedajícího, který uznal dvě hodiny a ráno posunul jednání, a pak Kalousek ráno přišel, že on to neudělal a tak dále. Je to taková hra, s kterou já souhlasit nemůžu. V tuhle chvíli to beru, že ty dvě hodiny ráno byly součástí obstrukce, abychom projednali jen zákony v třetím čtení a víc se neprojednalo.

Pan Kalousek pak nabízel, že kolegové poslanci mohou nahlédnout do zmíněné lékařské zprávy. Podívala jste se?

Považuji za nedůstojné sněmovny, abych si prohlížela, jestli si někdo udělal, nebo neudělal test. To si každý musí sám v sobě zpytovat, jak to působí navenek, jestli je to vidět, nebo to není vidět. Neumím říct, jestli byl opilý, nebo pod vlivem nějakých léků, ale rozhodně se včera (v úterý) normálně nechoval. Myslím si, že to potvrdili i moji kolegové, to je jediné, co k tomu mohu říct. Je to jeho zodpovědnost a já ani nikdo z vedení sněmovny nemáme právo kontrolovat, jestli je pod vlivem alkoholu, nebo není. Ani to dělat nechci, protože si myslím, že to na půdu sněmovny fakt nepatří.

pepazdp ( 1. října 2015 13:42 )

Jestli myslíš i ty v převlečníkách, tak to by sněmovna zůstala ze čtyř pětin prázdná

dsmann ( 1. října 2015 13:38 )

Pan prezident, ty troubo , se snažil Nečase udržet ve funkci jak nejdýl moh, vyhovovalo to jeho záměrům (stačí si zrekapitulovat dění oné doby a možná i tobě dojde proč). Bohužel předčasně rozjetou aféru, bez reálného základu, která se vyvíjela nečekaně rychle, už nešlo zastavit ani zbrzdit.

e.44 ( 1. října 2015 13:26 )

Přesně tak, ve sněmovně používá jako povolenou demokratickou formu protestu obstrukce každý komu se to hodí. Ale pouze ve spojitosti s Kalouskem se o tom píše jako o vydírání, vlastně se o tom píše vůbec jenom ve spojitosti s Kalouskem a spol. ......... aby si místní nemyslící ovce měly v čem bahnit, na co bezmyšlenkovitě nadávat a hlavně nepřemýšlely nad tím, čeho se ty obstrukce týkají, jestli to náhodou není kontraproduktivní blbost nebo třeba nahrávání do kapsy určité skupině lidí. Tím nijak nestraním Kalouskovi, jenom jde o to, že by se ovce měly začít zajímat o to co je za tím rudým dráždivým hadrem, co je jim účelově cpán před oči. Pak by možná přestaly být ovcemi.

eliska963852 ( 1. října 2015 10:27 )

Odstrukce jsou demokratická forma protestu, jednou je dělá pravice, jsdnou levice.

pravlast ( 1. října 2015 09:39 )

I ten chlast mají za lepší prachy a n náš účet.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa