„Nešlo o trestný čin, soud neuvěřil tomu, že by se porušování soudního nařízení dopouštěl obžalovaný Josef Rychtář úmyslně, proto nelze posuzovat jeho jednání jako trestný čin, ale lze to vidět jako přestupek, proto navrhuji předání přestupkové komisi,“ vynesla rozsudek samosoudkyně Daniela Dubná.

To se však jen pramálo líbilo státnímu zástupci, který na místě podal okamžitě stížnost a celá věc se tak přesouvá ke Krajskému soudu v Praze. „Počkám si na seznámení s písemným odůvodněním a zvolím, jak budu dále postupovat,“ řekl Blesku státní zástupce Martin Suska.

„Já osobně jsem s výsledkem velmi spokojena. Popravdě jsem očekávala trest ve formě veřejně prospěšných prací, ale z tohoto výsledku mám samozřejmě větší radost. Pokud by soud shledal mého klienta vinným, tak by musel odsoudit i soudního vykonavatele a zasahující policisty. Bylo by to stejné, jako kdyby koukali na vraždu a nic neudělali, to se stalo i v tomto případě,“ okomentovala rozsudek obhájkyně Josefa Rychtáře Mgr. Lucie Petránková.

Josef Rychtář vstoupil i přes zákaz několikrát do vily své exmanželky Dariny Nové. Ale naposled za ním spadla klec. Za toto porušování soudního příkazu ho zde policie zadržela a Rychtář musel strávit dva dny ve vazbě. V úterý dopoledne se proto konal soud, který měl určit trest za tuto činnost. Obvinění vůči Rychtářovi však byla stažena.

Když soudkyně odložila jednání na 29. září, hned se Rychtář omluvil s tím, že právě devětadvacátého zemřela jeho žena! Iveta Bartošová tragicky zahynula na kolejích v Uhříněvsi loni 29. dubna (před 17 měsíci). O žádné výročí se tedy nejedná. Soudkyně vdovci i přesto vyhověla. „Můžete se soudu omluvit. U čtení rozsudku být nemusíte,“ řekla Rychtářovi JUDr. Daniela Dubná. Jak slíbil, tak také udělal a k soudu nedorazil.

Fotogalerie
8 fotografií