Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zima, déšť a kilometry před sebou: Uprchlíky nepříjemně zaskočilo počasí

Autor: všm - 
28. září 2015
06:50

Na Balkán proudí stále tisíce uprchlíků, podmínky jejich cesty se ale zhoršují. Spolu s nástupem podzimu došlo k poklesu teplot a většímu počtu srážek. Přesto od poloviny září přišlo jen do Chorvatska 65 tisíc lidí. Humanitární pracovníci se je snaží zahřát, nabízejí jim alespoň teplé jídlo a nápoje. Řadě uprchlíků se ale stejně zhoršuje zdravotní stav. V zimě a dešti spí i děti a těhotné ženy.

Od poloviny září, kdy migranti začali do západní Evropy ze Srbska ve větší míře přecházet právě přes Chorvatsko, už do země dorazilo přes 65 000 lidí. V posledních dnech jsou příchozí ale ještě ke všemu promoklí a promrzlí. Nastal podzim, který celou situaci komplikuje. 

Děti jsou nachlazené, stejně tak staří lidé. Dostali jsme nějaké jídlo a rozdělali jsme si alespoň oheň,“ popsal pro televizi Al Jazeera Hamou Halebi ze Sýrie, který o víkendu schoulený v dece čekal u vchodu záchytného zařízení Opatovac.

Jeho doprovod, Iráčan Hardi Farid, dodal, že místní lidé i policie k nim byli laskaví. „Jsou hodní, věřím, že teď už budeme v pořádku,“ uvedl. Místní a zahraniční organizace jim prý poskytly teplou polévku, čaj i kávu.

Doktoři jen během páteční noci museli ošetřit téměř 200 lidí. Případů bude pravděpodobně díky počasí přibývat. Mnoho uprchlíků je oděných jen v krátkých tričkách či slabých mikinách, nevzali v potaz odlišné klima. 

Podobně je tomu například v Řecku:

Celou situaci komplikuje i počasí, na fotografie se podívejte zde: