Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Fatální selhání, rozpad říše a nepřizpůsobiví. Senátory rozčílily kvóty

Autor: val - 
23. září 2015
18:30

Horní komora přijala ve středu usnesení, v němž odmítá povinné zavedení kvót pro uprchlíky a zároveň vyzývá, aby se příčiny krize řešily „všemi prostředky“. Na jednání přišel i ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). 

Zaorálek v reakci na úterní schválení kvót ministry vnitra Evropské unie prohlásil, že samotné rozhodnutí o čísle ještě neznamená, že se změní současná situace.

„Máme pouze ta čísla, a nemáme mnohem víc,“ prohlásil Zaorálek, podle kterého je potřeba především ohlídat vnější hranici Schengenu. Navrhuje také zřídit na hranicích registrační centra – tzv. hotspoty – pomocí kterých by se rozhodovalo o přijetí nebo nepřijetí migrantů.

Všemi prostředky proti migraci

Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) řekl, že je potřeba se zaměřit zejména na řešení příčin migrační krize ve státech, kde tyto příčiny vznikají. Řekl také, že by Senát měl ve svém usnesení označit za nezbytně nutné, aby byla příčina přílivu migrantů řešena „všemi dostupnými prostředky“. Tuto změnu senátoři prosadili do závěrečného usnesení.

Předseda senátního výboru pro evropské záležitosti Václav Hampl uvedl, že návrh na zavedení povinných kvót sice řeší čísla, ale už neříká, jaké lidi mají státy přijímat. Česko by podle něj mělo usilovat o to, aby byly relokační mechanismy podmíněny určitým pokrokem v jiných oblastech, například zřizování hotspotů.

Veleba: Fatální selhání EU

Senátor ODS Jaroslav Kubera se vyjadřoval velmi skepticky. Položil řečnickou otázku, co se bude dít, až se počet uprchlíků zvýší na milióny, ale jejich procento pro přijetí zůstane stejné. Zkritizoval také ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera (ČSSD) za jeho politiku začleňování menšin. „Za 20 let se nám nepodařilo vyřešit problém s jednou menšinou nepřizpůsobivých,“ zdůraznil.

Předseda Strany práv občanů Jan Veleba uvedl, že co se stalo, je „fatální selhání Evropské unie“. Evropští politici přitom podle něj měli léta informace z ohnisek současných konfliktů, ale neudělali nic. Soustátí, které si neumí zabezpečit svou hranici, stojí podle něj na hliněných nohách. „Dřív nebo později se taková říše rozpadne,“ řekl a apeloval na Zaorálka, aby se vláda zabývala příčinami dnešního stavu.

Zaorálek mu odpověděl, že Česká republika je země, která se v Sýrii velmi angažuje. „ČR je v téhle věci angažovaná jako málokdo druhý,“ řekl.