Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Prosincové přilepšení důchodcům v ohrožení. Pravice příspěvek 600 korun blokuje

Důchodci možná na slibovaný příspěvek nedosáhnou.
Důchodci možná na slibovaný příspěvek nedosáhnou.  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: ČTK, val - 
15. září 2015
19:18

Plánovaný prosincový příspěvek 600 korun důchodcům je v ohrožení. Pravice v úterý ve sněmovně zablokovala schválení vládního návrhu zrychleně už v prvním čtení. Místo toho míří k posouzení do sociálního výboru, což může přijetí zdržet. Pravici vadí rovnostářství i to, že by se dotace do budoucna nepromítla do standardních valorizací penzí.

Pravicová opozice napřed vetovala vládní návrh na schválení příspěvku už v prvním čtení, poté odmítla i jeho zkrácené projednání ve výborech. Výbor na to ale bude mít měsíc místo obvyklých dvou.

„Je to spravedlnost rovných žaludků, nemá to nic společného s lidskou spravedlností,“ kritizoval návrh místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek, který zdůrazňoval princip zásluhovosti. Předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura poznamenal, že jednorázový příspěvek zní sice dobře, ale dlouhodobě by bylo lepší, aby byl ve standardní valorizaci, protože by se promítl i do dalších let.

Stát to vyjde 1,7 miliardy

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová hájila dotaci argumentem, že vylepší sociální situaci důchodců, která není podle ní růžová. Vyšší valorizace příští rok by podle ní znamenala rozpočtový dopad 5,5 miliardy korun a ministři debatují o každém stamilionu. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) pravici připomněl, že v minulosti tempo valorizace snížila.

Bonus by měl stát vyjít celkem na 1,73 miliardy korun. Příspěvek by měli dostat podle důchodové novely lidé, kteří budou mít v prosinci nárok na důchod či jeho část. Získat by ho mohli i ti, jimž zanikl v prosinci nárok na penzi před jejím vyplacením. O příplatek by ale museli písemně požádat, a to nejpozději do konce příštího roku.

dzery ( 16. září 2015 12:39 )

To vám nepřipadá to tak je.

xxyy ( 16. září 2015 10:36 )

Mě to připadá, že to socani takhle, aby to nemohlo projít, podělali schválně. Pro tupouny jsou díky tomu socani kingové, pravice špatná, nic je to nebude z rozpočtu stát, o další zdržování aby to se změnama neprošlo včas už se nenápadně postaraj sami, vlk populizmu se nažere a koza zůstane celá aby jí mohli podojit pro sebe.

e.44 ( 16. září 2015 09:52 )

Vždyť maj pravdu. V tomhle provedení to vymyslel kretén a je blbost to takhle realizovat. Proč by ten příspěvek měli dostat nejen ti co mají důchod pod 10tisíc a mezi kterými je dost těch co mají jenom 3tisíce, proč by ho měli dostat i ti co mají důchod třeba i 30tisíc? Nebo ještě lépe proč se na ty s vysokým důchodem nejen nevybodnout ale místo nich dát o to víc těm s nejnižším. A navíc jako jednorázovka se to nezapočítá do valorizace, takže je to v téhle podobě spíš jenom drahý chvilkový šidítko.

6010 ( 16. září 2015 07:45 )

Ono těch 6OO,-Kč je jako když plivne a ještě to bude pravice blokovat .Ať jdou do háje.No, mohli mít ti staří lidé třeba na otop na tuto zimu, ale ať si to pravice "užije", jsou nepřející.Hlavně že oni si mastí kapsy z našich daní, darebáci.

jakeline ( 16. září 2015 05:45 )

Hlavně že Kalousek má plný žerák toho dacana bych zavřela až zčerná!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa