Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Účet za krvavý teror na pláži: Do Tuniska cestovalo o polovinu Čechů méně

Po teroru v Sousse klesl mezi Čechy zájem o Tunisko více než o polovinu
Po teroru v Sousse klesl mezi Čechy zájem o Tunisko více než o polovinu  (Autor: ČTK)
Autor: ula - 
8. září 2015
05:30

Po červnových útocích v Tunisku zájem o last moment zájezdy klesl na minimum, hlásí většina cestovek. Ze situace naopak těžily ostatní středomořské destinace. Češi se nezalekli ekonomické krize v Řecku a zájem o zájezdy prudce stoupal. Mezi stálice patřilo stále Chorvatsko, Turecko, Egypt nebo Itálie.

Letos prodej zájezdů výrazně ovlivnily hned tři události: Teroristický útok v tuniské Sousse, finanční krize v Řecku a situace s uprchlíky na ostrově Kos.

Podle analýzy prodeje last minute zájezdů cestovní agentury Invia klesl meziročně zájem o Tunisko o 55 procent. Bezprostředně po útocích se prodeje zájezdů do Tuniska zcela zastavily.

Tunisko jsme vzhledem k bezpečnostní situaci po atentátech pro letošní sezonu zrušili a již před létem přestali prodávat, klientům, kteří měli zájezd do Tuniska zakoupený, jsme nabídli jinou destinaci či storno zdarma,“ řekl Blesk.cz Petr Šatný z CK Alexandria. „Během léta jsme ale po této destinaci poptávku nezaznamenali a plně jsme ji nahradili rozšířenou nabídkou zájezdů do Bulharska či Řecka, Turecka a dalších zemí,“ dodal.

Zvýšená poptávka o Tunisko se objevila až v půlce srpna. „Jedním z důvodů tohoto nárůstu jsou atraktivní ceny, které v Tunisku klesly až o 30 procent. Ve srovnání s loňskou sezonou je však zájem o tuniskou pevninu o třetinu nižší,“ bilancuje Lenka Berberi, obchodní ředitelka CK Blue Style.

Zájem o Tunisko se podle Simony Fischerové z cestovní agentury eTravel zvedl ve chvíli, kdy tuniští hoteliéři ve strachu ze ztráty turistů výrazně snížili ceny a také byla zrušena odletová taxa, díky níž mohla rodina s jedním dítětem ušetřit až tisíc korun.

Pokles zájmu o Tunisko více než o polovinu

I když Češi stále jezdí do Turecka nebo Egypta, poptávka po arabských zemích a Turecku byla nižší než v loňské sezoně.  Češi se stále nejvíce obávají nemocí a špatného počasí, dnes však čeští turisté rizika spojená s bezpečnostní situací vnímají silněji, což mělo výrazný vliv na výběr letní dovolené," uvedla Berberi.

Video Čech Drahomír natočil z hotelu teroristu na tuniské pláži - Facebook
Video se připravuje ...

Češi objevují středomořské destinace

Naopak i přes ekonomickou krizi začali Češi více vyhledávat Řecko. Podle Berberi se zájem o last minute zájezdy do Řecka zvedl o 15 %, zvýšený zájem až o 20 % hlásí eTravel. Prudký nárůst zaznamenalo ale také Španělsko, kam podle Blue Style odjelo o pětinu více Čechů. Itálie, druhá nejoblíbenější destinace Čechů po Chorvatsku, si udržela svoji pozici, na špici popularity je ovšem stále Chorvatsko.

 

akko ( 8. září 2015 16:25 )

Byl jsem koncem srpna v Tunisu na dovolene...A dokonce na te proklate plazi...Musim vsem sdelit: Nejbezpecnejsi misto na svete...Pred hotelem hlidka(policejni i vojenska) a na plazich taky dozor..Malo lidi a volne plaze...Moc jsem si to uzil a muzu jen doporucit...

y1xcvbnm ( 8. září 2015 08:19 )

češi neletěli do Tuniska , to je opravdu potrestali, špíš si myslí že jim chybí bohatí turisté z jiných zemí .

naidka ( 8. září 2015 08:10 )

Jasně, že nejlepší jsou řecké ostrovy , ale ty bez uprchlíků. Kajman1 jako "místní hoteliér" to může potvrdit.

Zobrazit celou diskusi