Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zaorálek v Íránu hledá příležitosti pro české podnikatele

Autor: ČTK - 
5. září 2015
10:29

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek dnes v íránském Isfahánu zahájil podnikatelské fórum, kde se zástupci českých firem pokoušejí najít obchodní partnery na osmdesátimilionovém íránském trhu. Ten se zřejmě už v první polovině příštího roku otevře po zrušení mezinárodních hospodářských sankcí, které mají skončit díky červencové dohodě o omezení íránského jaderného programu.

Česká delegace se zástupci více než pěti desítek podniků dorazila do Íránu v pátek. Jde o jednu z prvních podnikatelských misí z Evropy, odkud nyní na Střední východ míří řada politiků.

V Teheránu už jednali například zástupci vlád Francie, Itálie či Německa. Česko-íránské obchodní vztahy mají dlouhou tradici, v poslední době je ale kromě sankcí poškodilo i "tiché embargo" ze strany Teheránu.

To platilo v letech 2003 až 2007, a to kvůli Íránci kritizovanému perskému vysílání Rádia Svobodná Evropa/Rádio Svoboda (RFE) z Prahy. Zatímco ještě v roce 2010 dosahovala hodnota českého vývozu do Íránu 1,8 miliardy Kč, loni se vyvezlo zboží jen za 564 milionů Kč.

"Nabízejí se zde příležitosti pro obchodní spolupráci třeba v oblasti těžebního průmyslu a geologických prací, environmentálních technologií, zavlažovacích systémů a čističek odpadních vod, v dopravní infrastruktuře a dalších odvětvích," uvedl předseda zahraniční sekce Hospodářské komory ČR Ilja Mazánek, který podnikatelskou delegaci v Íránu vede.

Navázat na už existující spolupráci či hledat nové partnery tak chtějí například firmy, které dodávají turbíny pro vodní elektrárny, strojírenské výrobky a technologie či zařízení pro těžbu ropy.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa