Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Smrtící ebola se řítí Sierrou Leone: Tisícovka lidí je zavřená v karanténě

Autor: ČTK - 
4. září 2015
22:42

Úřady na severu afrického státu Sierra Leone umístily do přísné nejméně 21denní karantény všech asi 1000 obyvatel vesnice Sellakaffta, kde se objevil nový případ eboly.

Na dodržování zákazu vycházení a dalších podmínek karantény dohlížejí policisté a vojáci, uvedla dnes zpravodajská stanice BBC. Země přitom věřila, že se jí smrtelnou nemoc už podařilo porazit. Minulý týden byl ze zdravotnického střediska v oblasti Bombali na severu země propuštěn poslední známý pacient nakažený ebolou z nemocnice.

Úřady pak začaly odpočítávat 42denní lhůtu, během níž se nesmí objevit nová nákaza, aby Světová zdravotnická organizace mohla prohlásit nějakou zemi za zbavenou eboly. Lhůta činí dvojnásobek inkubační doby nemoci, což je 21 dní. V minulých dnech ale laboratorní testy potvrdily, že koncem srpna na severozápadě země nemoci podlehla další žena.

Zdravotnické týmy začaly zjišťovat podrobnosti o úmrtí 67leté prodavačky a pátrat po osobách, které s ní přišly nebo mohly přijít do kontaktu. Podobná situace nastala také v sousední Libérii. Konec epidemie tu oznámili už na počátku května. Na konci června se ale opět objevily nové případy nákazy.

V Guinei, třetí ebolou nejpostiženějších zemí, se stále objevují nové případy nákazy. Ebola si v Sieře Leone vyžádala téměř 4000 obětí, v celé západní Africe nemoci od konce roku 2013 podlehlo přes 11.300 obětí.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi