Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

KOMENTÁŘ: Zeman je v Číně jednička. Jediná

Autor: Petr Holec, autor je redaktorem týdeníku Euro - 
3. září 2015
19:42

Český prezident Miloš Zeman je, jak známo, velký lišák, který nerad hraje druhé housle. Takže zásadně jezdí na oficiální státní návštěvy jen tam, kde hraje první housle – byť jediné. To je případ i jeho současné návštěvy Číny k 70. výročí kapitulace Japonska, čínského historického übernepřítele.

Zeman je v Pekingu jedinou západní hlavou státu, ostatní radši poslali na přehlídku tanků, balistických střel a diktátorů své diplomaty, které nikdo nevolí; žádný z nich totiž nechce mít fotky s prezidenty, co zavírají své oponenty do vězení. V éře Facebooku a Twitteru je to moc nebezpečné.

Každý Číňan, který umí číst nebo se aspoň dívat na televizi, teď proto ví, kdo je český prezident. Čínská státní média totiž oslavila Zemanovu západní exkluzivitu jeho štědrými novinovými profily, jaké zpravidla dopřávají hlavně těm, co znenadání mizí z veřejného života do vězení – obvykle kvůli korupci.

Svým způsobem Zemanovi závidím: náměstím Nebeského klidu, kde Čína před čtvrt stoletím brutálně zúčtovala s demokracií, prošlo 12 000 vojáků a projela spousta supermoderních zbraní včetně protilodní balistické rakety DF-21D, čínské odpovědi americkým letadlovým lodím. Buďme rádi, že se raketa nečekaně neodjistila, jako se občas na Silvestra odjistí menší čínské střely na oslavu Nového roku.

Zemanovi odpůrci teď znovu křičí, že kamaráděním s méně demokratickou partičkou náš prezident ničí českou důvěryhodnost na Západě, zatímco jeho nadšenci kontrují, že pomáhá české ekonomice. Obávám se, že Zeman nedělá ani jedno a že jeho čínská návštěva zase přinese jediné: velké nic.

Západ nám kvůli Zemanovi nevyhlásí válku, stejně jako k nám Číňané za odměnu nepřivezou kufry plné peněz. Nepřivezli je po předešlé prezidentově návštěvě a nepřivezou je ani po té příští. Všichni ale zase budeme dlouho mluvit o našem prezidentovi, který se nám vždy umí připomenout ve správný čas. 

   

karllos.dc ( 4. září 2015 09:36 )

Není ti to jasně?? Protože by blesk čelil xx žalobám. Např.schvalování smrti 71 imigrantů v Rakousku není dle havlovského pravidla, že pravda a láska zvítěží nad lží a nenávistí trestným činem!

bersimalinecka ( 4. září 2015 07:18 )

hlavně našemu prezidentovi byl těsně u boku šikula Mynář.Na setkání s Putinem si tu jeho těsnou blízkost a podání ruky užíval.Dělal dojem že je v transu když mu nejmocnější muž světa potřásl rukou.S Mynářovými kejklemi s bezpečnostní prověrkou a majetkovým přiznáním to je fakt člověk který příznačně repre Českou republiku.

cotonice ( 4. září 2015 01:50 )

Takhle blbej článek jsem už dlouho nečetla ,ani v Blesku ! Co to je za novinářského "génia" ?

agent ( 3. září 2015 23:58 )

poposedni si na rok 2015

d.kresohlav ( 3. září 2015 23:21 )

Jestli Zeman skutečně řekl, že agresor je každý, kdo přepadne cizí stát, dříve než USA (pochybuji o tom, spíš stupidní vejšplecht Putinova tupce), pak je podle této premisy největším agresorem Rusko. USA totiž nenapadly jako první, druzí ani stí, kupř. Finsko, pobaltské státy, Polsko, Československo, Maďarsko a desítku dalších států - sousedů Ruska. Je to pomluva, Zeman nemůže napadat Rusko, to by si pěkně ods..l. Rusko nemůže být agresor, protože se k tomu nikdy nepřiznalo! Vždycky se jednalo o osvobození, zpravidla od domácího obyvatelstva.

Zobrazit celou diskusi