Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Potenciální teroristé? Do Evropy se vrací tisíce džihádistů, varují odborníci

Radikálové se tvoří snadno, obtížné je vrátit je zpátky do společnosti
Radikálové se tvoří snadno, obtížné je vrátit je zpátky do společnosti  (Autor: archiv Blesku, Profimedia)
Autor: val - 
3. září 2015
16:01

Státy západní Evropy čelí hrozbě v podobě tisíců mladých mužů, kteří odešli bojovat do zahraničních konfliktů a následně se vracejí zradikalizovaní jako potenciální teroristé. Před fenoménem zahraničních bojovníků varovali evropští bezpečnostní odborníci na Mezinárodním bezpečnostním fóru v Praze.

V současné době existuje takových bojovníků až pět tisíc, varoval na konferenci Oldřich Martinů, zástupce ředitele Europolu a bývalý český policejní prezident.

Část z nich je již na území Evropské unie, jsou to držitelé evropských pasů, mají potenciál, motivaci a schopnost připravit teroristický útok,“ informoval.

Nejčastěji osamělí vlci

Francouzský velvyslanec v Praze Jean-Pierre Asvazadourian doplnil na základě zkušeností ze své země, která patří k nejvíce zasaženým tímto fenoménem, že se obvykle jedná o mladé muže, kteří se cítí opuštění, v životě neuspěli a hledají svou identitu. Často pocházejí ze zhrouceného rodinného prostředí, postrádají otcovskou autoritu, postihla je rostoucí nezaměstnanost.

Podle Martinů nepůsobí návrativší se bojovníci ve struktuře, ale jedná se zpravidla o takzvané osamělé vlky, kteří mívají čistý trestní rejstřík, takže se dají jen těžko odhalit. Přesto se podle něj již v Evropě podařilo zmařit řadu pokusů o teroristické útoky na území EU. „O tom se samozřejmě nemluví, spíš se hovoří o těch útocích, ke kterým došlo,“ řekl.

Potřebná protipropaganda

Francouzský velvyslanec vyzdvihl, že je zapotřebí kromě represí zvýšit i prevenci vzniku nových zahraničních bojovníků. Kromě snahy zabránit takovým lidem vůbec jezdit do bojů na Blízký východ může podle něj Evropě pomoci protipropaganda, která bude ukazovat džihádismus ve špatném světle.

Pokud se to nepodaří, musejí navrátivší se bojovníci projít procesem deradikalizace, apeloval Asvazadourian. Ten má vést k integraci takových lidí do společnosti. Základem má být jejich rozčlenění podle míry radikalizace a následné umístění do náležitých zařízení.

bredt8 ( 4. září 2015 22:40 )

Kazdy muslim je potencielni terorista.Jsou jak ovce a staci jim jen nakukat, ze kdyz da nekam bombu,tak se cela jeho rodina dostane do raje a oni to udelaji.Je videt, ze politici podcenuji jejich mentalitu.Jsou to paraziti,co znici Evropu a my je jeste budeme zivit.

fotrpjotr ( 4. září 2015 00:55 )

V pražské kavárně povalečů je rádi obslouží a pravdoláskaři jim budou dělat sluhy a ubytují je do svých vil.

handgood ( 3. září 2015 18:51 )

Proč si obhájci islámu v řadách politiků, vědců a mediálních pracovníků, nestěžují na špatný přístup paní Merkelové, nebo pana Olána, vůči uprchlíkům. Vždyť přidělováním kvót a rozdělováním utečenců po částech, mezi všechny členy EU, omezují jejich lidská práva. Vždyť oni mají právo na to, aby si mohli vybrat svoji zemi zaslíbenou a oni si ji i vybrali a všude prohlašují, že chtějí do Německa, nebo do Velké Británie. Merkelová a Olán jsou vlastně novodobí farizejové. Účel světí prostředky, ne láska k bližním.

Zobrazit celou diskusi