Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Svaření a bez vzduchu. Policie v Rakousku vypáčila uprchlíky z auta smrti

Autor: mb - 
2. září 2015
08:55

Rakouská policie osvobodila ve Vídni z nákladního vozu se svařenými dveřmi 24 migrantů. Mladí Afghánci prý byli v akutním ohrožení života, hrozilo jim udušení. Uprchlíci se tísnili na prostoru o velikosti zhruba třikrát dva metry.

„Bylo to jako pojízdná vězeňská cela... byli namačkáni jako sardinky, doslova seděli a stáli jeden na druhém,“ prozradil mluvčí vídeňské policie Thomas Keiblinger.

Pojízdná rakev

Uprchlíci byli muži ve věku 16–20 let a podle policie jim hrozilo, že by mohli zemřít stejně jako 71 lidí ze Sýrie v chladírenském voze. Podobně jako „kamion smrti“ i toto vozidlo bylo uzpůsobeno tak, že by se z něj uprchlíci sami nedostali. Převaděči totiž svařili boční dveře, okna zablokovali a zadní dveře zavřeli na petlici. Dovnitř vozidla neproudil čerstvý vzduch, a kdyby police včas nezasáhla, imigranti by dlouho v malém prostoru nepřežili. Více než dvě desítky lidí totiž byly namačkány na ploše o velikosti 3,35 na délku, 1,75 metru na šířku a 1,8 metru na výšku.

Řidič prchl

Nákladní vůz přijel do Rakouska z Maďarska, ale řidičem byl Rumun, který se pokusil utéci. To se mu sice nejdříve povedlo, ale brzy ho strážci pořádku díky nasazení policejního psa znova vypátrali. Třicetiletý Rumun se údajně bránil, a tak policie muže musela zpacifikovat za pomoci „hmatů a chvatů“.

Převaděčská mafie

Přestože policie muže zadržela, zřejmě se jedná o „malou rybu“. Převaděčství je výnosným byznysem a pašeráci lidí převážejí lidi doslova jako náklad. Minulý týden Rakouskem i celým světem otřásla tragédie, kdy v nákladním voze bylo nalezeno 71 mrtvých uprchlíků. Mezi mrtvými byly bohužel i děti. Převaděčská mafie se tak zjevně z tragédie nepoučila a za své životy můžou mladí Afghánci vděčit jen včasnému zásahu policie.