Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ukrajinský šéf nacionalistů opouští koalici: Zradil jste voliče, viní Porošenka

Autor: mb - 
1. září 2015
16:41

Šéf Radikální strany Oleg Ljaško (42) oznámil, že on i jeho politické uskupení na protest proti zákonu o decentralizaci Ukrajiny opouští koalici. Proevropská vláda premiéra Arsenije Jaceňuka (41) doposud měla podporu 302 poslanců, nyní jich bude jen 282, což nestačí na prosazení ústavních změn. Poslanec Ljaško, který na Ukrajině proslul svým skandálním vystupováním, navíc v podstatě prezidenta Porošenka (49) obvinil z toho, že zradil voliče.

„Za naše politické hnutí Radikální strana hlasovali lidé, kteří nám věřili, že ochráníme jednotu a suverenitu země… Po včerejším hlasování nevidíme jinou možnost, než opustit koalici, která byla zničena prezidentem Porošenkem,“ hřímal v úterý v ukrajinském parlamentu šéf nacionalistů Oleg Ljaško.

Ústavní reforma zaplacena krví

Včerejší hlasování o ústavní reformě, která má umožnit samosprávu regionů, v parlamentu provázela vzrušená debata. Před parlamentem dokonce došlo ke střetům mezi demonstranty a policií, které skončily úmrtím jednoho policisty a zraněním až 100 lidí poté, co jeden z nacionalistů hodil mezi strážce pořádku granát.

Přestože byla nakonec ústavní reforma schválena, čeká ji ještě druhé, klíčové hlasování, kde proevropsky orientovaná vláda potřebuje ve 450 členném parlamentu podporu dvou třetin hlasů. Odchod Radikální strany z koalice tak může konečné přijetí reformy zmařit.

Kontroverzní Ljaško

Samotný vůdce radikálů Oleg Ljaško má kontroverzní pověst a mnozí ho srovnávají s výstředním ruským politikem Žirinovským (69).

Ljaško neváhá v debatách urážet své protivníky sprostými nadávkami a v televizní debatě chtěl dokonce při diskuzi o zemědělství demonstrovat dojení krav na  moderátorovi. Přestože ho část obecenstva kvůli extravagantnímu chování miluje, množí se i obvinění, že znásilňoval mladé vojáky a unášel lidi z východu země.

Při jedné takové akci na východě země nevybíravě vyhrožuje zajatému starci: „Je ti 62 let? Dostaneš 15, to ti bude 77 let. Pustím tě, až ti bude 80!“ Protesty důchodce, že separatisty nepodporoval, odbyl mávnutím ruky a slovy: „To říkáte všichni.“

Záhadná minulost

Ljaško se dostal na politické výslunní až po tzv. Majdanu, i když v politice působil již od roku 2006 v Bloku Julie Tymošenkové. Původně však začínal jako novinář, ale v 90. letech byl odsouzen za zpronevěru na 4 roky. Kvůli prezidentské amnestii už byl za rok na svobodě.

V roce 2010 se dostala na veřejnost nahrávka policie, ve které se Ljaško přiznává k homosexuálním vztahům se záhadným „Borisem“ výměnou za kariérní postup a politické kontakty. Ljaško se profiluje jako ukrajinský nacionalista, loni v prezidentských volbách získal třetí místo s 8 procenty hlasů.

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi