Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Uprchlický nával na jihu Moravy. Místo věznice bude zařízení pro běžence

Autor: ČTK, kle - 
1. září 2015
12:05

Věznice v Břeclavi-Poštorné bude nejspíše sloužit jako zařízení cizinecké policie pro uprchlíky. Ministerstvo vnitra si místo vybralo pro polohu poblíž hranic, odkud do Česka proudí migrační vlny. Nyní jsou uprchlíci umísťováni do objektu bývalé břeclavské základní školy.

Pokud bude příliv běženců do ČR dále sílit, může být někdejší policejní areál v Břeclavi-Poštorné opět využit jako zařízení cizinecké policie pro uprchlíky. Potvrdilo to ministerstvo vnitra, které si Břeclav vybralo i kvůli umístění u vstupu migrační vlny do Česka.

Budova věznice v Břeclavi-Poštorné by mohla pojmout okolo 200 migrantů. Ti jsou nyní umísťováni do budovy bývalé břeclavské základní školy. Budova věznice v Břeclavi-Poštorné by mohla pojmout okolo 200 migrantů. Ti jsou nyní umísťováni do budovy bývalé břeclavské základní školy. | ČTK

Starosta Břeclavi Pavel Dominik (Pro region) zdůraznil, že rozhodnutí, zda z Poštorné bude záchytné centrum pro cizince, ještě nepadlo. Pokud se by se tak stalo, radnice má příslib od policie, že bude střeženo posílenými policejními hlídkami.

Břeclav je pro uprchlíky ve vlacích branou do země

Jižní Morava je hlavní vstupní branou do Česka pro běžence mířící do západní Evropy. Velká část uprchlíků se přesunuje vlaky, a Břeclav se tak jako důležitý železniční uzel potýká s přibývajícím počtem migrantů. V noci na úterý 1. září 2015 zadrželi policisté na břeclavském nádraží ve vlacích z Rakouska a Maďarska 214 migrantů.

Dosud byli migranti po zadržení umísťováni do objektu bývalé břeclavské základní školy v Tyršově ulici. To by se nyní mělo změnit. „Věznice Poštorná byla státem vytipována vzhledem k poloze při vstupu na území České republiky ve směru případné migrační vlny a s ohledem na potřeby Policie ČR a ministerstva vnitra,“ řekla mluvčí ministerstva vnitra Lucie Nováková.

Místo pro dvě stovky uprchlíků

Zařízení v Poštorné je samostatně stojící oplocený areál, přebudovaný na věznici. „Objekt bude policií pečlivě střežen, aby nedocházelo k žádnému kontaktu uprchlíků s občany. Vzniklá situace nás nijak netěší, ale chápeme, že ji ministerstvo vnitra musí nějak řešit,“ uvedl starosta.

Poštorná by podle něj měla sloužit k nezbytně nutnému pobytu běženců po dobu, než budou vyslechnuti cizineckou policií a než bude ověřena jejich totožnost. Mluvčí ministerstva vnitra doplnila, že objekt bude využit pro běžence jen v případě nárůstu počtu migrantů.

Do Poštorné již v minulosti policie umísťovala běžence zadržené na nedalekých hranicích se Slovenskem a Rakouskem. Poté bylo zařízení uzavřeno, předáno vězeňské službě a přebudováno na věznici s kapacitou přibližně 200 míst. Od listopadu mělo zahájit provoz jako detašované pracoviště břeclavské věznice. Náklady na jeho přeměnu ve věznici byly nízké.