Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Dva mrtví a přes 100 zraněných před parlamentem. Na Ukrajině zabíjel granát

Autor: ČTK, mb - 
31. srpna 2015
14:15

Ukrajinský parlament v pondělí v prvním čtení schválil většinou hlasů návrh ústavní reformy zaměřené na decentralizaci státní správy. Právě decentralizaci předpokládají politická ujednání o řešení donbaské krize. Jenže to se nelíbilo nacionalistickým radikálům. Zhruba tisíc lidí zaútočilo na policisty, kteří bránili parlament, a mezi strážce pořádku dokonce hodili granát. Zraněno je okolo 100 policistů, podle ukrajinských médií si útok vyžádal již dva mrtvé.

„Někdo hodil granát přímo mezi příslušníky pořádkové jednotky. Někteří policisté jsou zraněni a jsou v ohrožení života,“ oznámil poradce ministra vnitra Anton Geraščenko. Šéf kyjevské policie Alexandr Těreščuk prohlásil, že při výbuchu bylo zraněno 100 policistů. Policie útočníka údajně již zadržela.

Podle starosty Kyjeva Vitaliije Klička (44) si granátový útok vyžádal již první mrtvé. „Bohužel jsem se dozvěděl, že jeden z policistů zemřel. Byl to mladý kluk, člen Národní gardy,“ oznámil Kličko. Ukrajinská média však oznámila, že na následky zranění zemřeli již dva policisté.

Ukrajinský ministr vnitra Arsen Avakov oznámil, že policie dokonce zatkla už 30 lidí: „Zadrželi jsme 30 lidí, většinou stoupence strany Svoboda. V nejbližší době zatkneme další lidi. Útočník byl zadržen, měl u sebe granát typu F1.“ Střepiny z toho granátu přitom dokážou zranit lidi až na vzdálenost 200 metrů.

Rozzuřený dav

Demonstrantům vadilo to, že zákon počítá s decentralizací samosprávy a dává jednotlivým regionům větší pravomoce. Přestože se zákon týká všech regionů Ukrajiny a nejen občanskou válkou zmítaného východu země, radikálové demonstrovali před parlamentem s hesly jako: „Okupanti z Donbasu, táhněte pryč“ a „Ne Putinovu plánu“.

Zraněný policista u budovy ukrajinského parlamentu. Zraněný policista u budovy ukrajinského parlamentu. | Twitter

Následně dav zaútočil na policisty dřevěnými tyčemi a kouřovými granáty. Několik policistů při potyčkách přišlo o své štíty, které pak radikálové naházeli na hromadu.

Další hlasování

Přestože dnes po bouřlivé debatě pro návrh zvedlo ruku 265 ze 450 poslanců, hlasovat se bude znovu. V závěrečném druhém čtení bude totiž reforma potřebovat už dvoutřetinovou většinu hlasů. Začátek schůze byl několikrát odložen kvůli dramatickým protestům poslanců z národně orientovaných stran, zejména Radikální strany a západoukrajinské strany Svépomoc.

Prezidenta Petra Porošenka (49), který chce reformou vytvořit politické předpoklady pro ukončení války na Donbasu, obviňovali z protiústavního převratu a zrady národních zájmů. Sál sněmovny se otřásal hlasitými projevy nespokojenosti a skandováním „Hanba!“ Změny ústavy měl osobně zdůvodnit Porošenko, vzhledem k atmosféře v parlamentu ale na jednání vyslal jen svého zmocněnce. Prezidenta Porošenka obviňují nacionalisté z toho, že nepostupuje dostatečně rázně proti separatistům na východě země.

Rozdělená Ukrajina

Ačkoliv se bojuje pouze na jihovýchodě země, separatistická hnutí mají silnou podporu i v dalších městech jako např. Charkov, Oděsa či Mariupol. Kyjev již přes rok válčí s tzv. Doněckou a Luganskou lidovou republikou, ale prozatím nezaznamenal výraznější vojenské úspěchy. Západní poradci obviňují Rusko z podpory separatistů a zároveň poukazují na fakt, že samotná ukrajinská armáda výraznější tlak na separatisty nevyvíjí. Naopak velmi aktivní jsou na frontě tzv. dobrovolnické bataliony, které však mají blízko k pravicovému extremismu a jsou ovládány oligarchy, jejichž moc po Majdanu ještě více vzrostla.  

japos22 ( 1. září 2015 20:37 )

Fašisti zničí Ukrajinu

Zobrazit celou diskusi