„Černá huba“ znamená ve slangu pražských dopraváků historickou soupravu 81-71. „Soupravy řady 81-71, přezdívané díky charakteristickému designu čela pracovníky metra i Pražany ‚briketa‘ nebo ‚černá huba‘, byly uzpůsobené speciálně pro sklonově náročnou trať A. Od roku 2009 se již v pravidelném provozu nevyskytují, Pražané je mohou vidět jen při zvláštních příležitostech,“ vysvětloval v průběhu srpna na svém webu pražský dopravní podnik (DPP).

Lákal tím na svezení se „černou hubou“ během 37. výročí linky A, na které byl provoz zahájen 12. srpna 1978. Souprava, slangově označovaná jako „černá huba“, tak jezdila v pražském podzemí ještě v době, kdy se i některé stanice jmenovaly zcela jinak – třeba Leninova, dnešní Dejvická. Slang pražských dopraváků se pak DPP rozhodl oprášit a zviditelnit i v rámci aktuální plakátové kampaně – a na jednom z plakátů se objevila „černá huba“ znovu.

Aktivistka: Trapné, asociální

Plakát však rozlítil romskou aktivistku Petru Gelbart. Na serveru romea.cz napsala rozezlený článek, na který upozornily lidovky.cz. „Tento leták je jeden z těch, které seznamují cestující se slangem zaměstnanců DPP. Úsměv mi zmizí z tváře, jakmile přečtu text: Černá huba = vůz metra typu 81-7171. Nevím, jestli se mám smát nebo rozplakat. Už jsem viděla a slyšela lidi nedopatřením svlečené, pomočené, beznadějně opilé či s nekontrolovanými větry, ale takhle trapnou věc jsem snad nezažila,“ tvrdí Petra Gelbart, která žije ve Spojených státech a na vysokou chodila na Berkeley i Harvard, kde vystudovala postgraduál etnomuzikologie. Sama přednáší o romské kultuře a spolu založila také romskou kapelu Via Romen.

„Napadne mě, jak by reagovala americká veřejnost, kdyby newyorský dopravní podnik vydal ‚vtipné‘ přiznání, že takovému či makovému vozu se říká negr, což je stejně urážlivá nadávka jako černá huba. Je to absurdní myšlenka,“ míní Gelbart a nešetřila kritikou: „V Česku opravdu málokoho zajímá, co na ten skvostný plakát řeknou ty tři romské děti, které se mnou v tramvaji právě jedou, a jak jim bude z toho, že pojem černá huba je de facto oficiálně schválen. DPP, gratuluji. Máte prvenství v asociálním chování.“

Dopravní podnik: Za přezdívkou není absolutně nic rasistického

Ostrá reakce aktivistky Dopravní podnik zarazila. Od 70. let prý nikdo jiný na případný rasistický podtext neupozorňoval. Až autorka tohoto textu. „Jediný, kdo k tomuto tématu přispívá nějakým rasistickým laděním, je paní Gelbart – ze strany veřejnosti jsme zaznamenali celou řadu komentářů, které skutečně v tomto zobrazení slangu – lidové mluvy (užívané od 70. let) – nevidí žádný rasistický podtext, ten bohužel skutečně přinesla až paní Gelbart,“ upozornil Blesk.cz mluvčí DPP Jiří Štábl.

„Považuji ‚pobouření‘ autorky článku na romea.cz za opravdu neodůvodněné a její vlastní překlad – či výklad lidového označení těchto vozů, za mylný. V žádném případě nevnímáme označení tohoto vozu, které je odvozeno od černého čela, jako jakkoliv rasistické,“ pokračuje mluvčí Štábl. „Za pojmenováním – přezdívkou ‚černá huba‘ ve slangu, tedy ‚lidové‘ mluvě, absolutně nestojí nic rasistického, ale jedná se pouze o faktický popis stavu (lidovým výrazem), se kterým se provozní zaměstnanci setkávali každý den,“ uvádí v oficiálním prohlášení DPP.

Nařčení autorky se DPP brání. Tato přezdívka se od 70. let vžila a nikdy nebyla jakkoliv spojována s označováním jakýchkoliv skupin osob. Z tohoto pohledu nepovažujeme skutečně tento vizuál za problematický. Je s politováním, že autorka článku hledá a vytváří negativní postoj v situaci a oblasti, kde skutečně nic takového není,“ dodal mluvčí Dopravního podniku hlavního města Prahy.

Plakát DPP: Černá huba je slangové označení pro historickou soupravu metra
Autor: Dopravní podnik hl. města Prahy

Fotogalerie
5 fotografií