Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Září na zahradě: Skliďte jablka, přihnojte růže a vysaďte cibuloviny

/
  • Na to, že jablka plánujete skladovat, musíte myslet už při sběru.
    Na to, že jablka plánujete skladovat, musíte myslet už při sběru. (profimedia.cz)
    1. září 2015 ● 06:00

    Léto pomalu končí. Září je čas, kdy vrcholí sklizeň zeleniny a pozdního ovoce. Je však také nejvyšší čas dohonit zameškané práce a začít se připravovat nejen na zimu, ale i na novou zahrádkářskou sezónu. Máme pro vás pár tipů, co byste měli stihnout do konce měsíce.

  • 1.

    Uskladněte jablka

    Připravte sklep na uskladnění úrody. V září totiž dozrávají podzimní a také některé zimní odrůdy jablek. Sklep proto včas vyčistěte, nezapomeňte ho také vybílit a vysířit. Sklízejte ráno nebo večer, nikdy však ne za deště. Plody trhejte zásadně se stopkou a tak, abyste je neotlačili.

     

    K uskladnění nikdy nevybírejte jablka bez stopky, ani ta spadlá na zem. Jablka je třeba skladovat při teplotě 6 až 8 °C, vlhkost vzduchu by měla dosáhnout až 90 %. Dobře se osvědčují plastové přepravky s otvory ve dně i po stranách, které zaručují, že k uskladněnému ovoci neustále proudí dostatek vzduchu.

     

    Ve sklepě společně s jablky neskladujte brambory, řepu, cibuli, celer a další druhy zeleniny, které mají odlišné pachy a ovoce by jimi mohlo načichnout. Pokud nemáte sklep, poslouží i prázdná chladná garáž nebo nevyužívaná nevytápěná chodba.

    Autor: Shutterstock
  • 2.

    Přihnojte růže

    Růže už mají to nejlepší období za sebou, i když nějaký ten květ se na nich ještě objeví. Aby bez úhony přežily náročnou zimu, je potřeba je právě teď dobře přihnojit. Zvolte draselné a fosforečné hnojivo, které mezi ně rovnoměrně rozhoďte na záhony.

     

    Nikdy na podzim nepoužívejte hnojivo, které obsahuje dusík. Ten pro rostliny v tomto období představuje velké nebezpečí. Umožňuje sice rychlý nárůst zelené hmoty, ale buňky jsou křehké a měkké a v zimě by zmrzly. Dodat živiny můžete i vyzrálým kompostem, který přihrnete k rostlině. Na jaře ho pak rozhrnete a zapracujete do půdy.

    Autor: Shutterstock.com
  • 3.

    Ochraňte hrozny

    Dozrávající sladké hrozny bývají oblíbenou pochoutkou opeřených návštěvníků zahrad. Aby mohly nerušeně dozrát, zakryjte včas jednotlivé keříky ochrannou síťkou. Její okraje je však potřeba dobře zabezpečit, aby se ptáci nedostali do "pasti".

     

    Pokud je na počátku září deštivé počasí,  je třeba provést u révy vinné postřik proti šedé hnilobě hroznů. Vyberte přípravek, který má krátkou ochrannou lhůtu.

    Autor: Ludmila Dušková
  • 4.

    Vysaďte cibuloviny

    Právě teď je nejlepší čas na výsadbu cibulek květin, které potěší oko už v prvních jarních dnech. Můžete z nich vytvořit celé kvetoucí koberce hýřící barvami. Působivé budou ale také květiny vysazené v malých skupinkách do trávníku. Na to se nejlépe hodí sněženky, bledule a krokusy, které jsou milými posly jara. Kvetou dřív, než je třeba začít sekat trávu, takže si jejich krásu můžete plně vychutnat.

     

    Dalšími oblíbenými jarními květinami jsou tulipány a narcisy. Vybírat můžete z nepřeberného množství druhů, barevných odstínů i tvarů květů. Září je obdobím, kdy cibulky rovnoměrně zakořeňují. Většina z nich vyžaduje slunné stanoviště a propustnou humózní půdu. Cibulky sněženek, bledulí, krokusů a dalších předjarních květin nemusíte sázet příliš hluboko, ale měly by být zcela schované pod hlínou. Narcisky patří do hloubky dvaceti až třiceti centimetrů, tulipány sázejte do jamek, které by měly být třikrát hlubší, než je výška cibulek.

    Autor: www.keukenhof.nl
  • 5.

    Skliďte melouny

    Melouny jsou zralé, když vydávají typický dutý zvuk – stačí na ně zaklepat. V září už meloun nepřibírá na váze, stopka zasychá. Proces dozrávání můžete podpořit, když rostliny přestanete zalévat a ze šlahounů v okolí plodu odstraníte listy, aby k plodům mohlo slunce a vzduch. Melouny nechte dozrát na čistém prkně, protože na vlhké zemi mohou začít plesnivět. Díky tuhé slupce se melouny dají skladovat i 2 až 3 měsíce po sklizni.
    Autor: Profimedia.cz
  • 6.

    Postarejte se o květiny v truhlících a květináčích

    Letněné květiny začněte pomalu stěhovat domů. Dopřejte jim raději pozvolný přechod, přemístěte je nejprve do teplé místnosti, pak ty, které na zimní období potřebují chlad, teprve přeneste do místnosti studené. V září dokvétají také muškáty v truhlících, je čas je ostříhat a přenést na zimu do chodby či jiné nevytápěné místnosti v domě.

     

    Choulostivé fuchsie stěhujte co nejdříve, první větší chlad by je zahubil. Jejich keříky zastřihněte, uložte je do místnosti s teplotou okolo 10 °C a přestaňte s pravidelnou zálivkou – v zimě jim stačí mírná jedenkrát týdně.

    Muškáty
    Autor: Shutterstock.com

     

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy