Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Pašeráci zamířili na Slovensko: Náklaďák s uprchlíky řídila žena!

Pašeráci zamířili na Slovensko: Náklaďák s uprchlíky řídila žena! (Ilustrační foto)
Pašeráci zamířili na Slovensko: Náklaďák s uprchlíky řídila žena! (Ilustrační foto)  (Autor: ČTK, EPA, Reuters)
Autor: ČTK - 
30. srpna 2015
21:36

Slovenští policisté zadrželi o víkendu několik pašeráků lidí, včetně ženy, která se pokoušela přes slovenské území převézt z Maďarska téměř 30 běženců. Informovaly o tom dnes servery Sme.sk a Nový Čas. Viceprezident slovenské policie Ľubomír Ábel v rozhovoru s Denníkem N nevyloučil, že po tragédii 71 uprchlíků, jejichž těla byla nalezena v nákladním autě na východě Rakouska, se nyní převaděči raději rozhodli pro tranzit přes Slovensko.

Dnes slovenští policisté zadrželi nedaleko Žiliny pašeračku, která se pokusila převézt 29 Syřanů, včetně deseti dětí, bez cestovních dokladů. Fiat Ducato měl podle policie polskou poznávací značku a řídila ho Maďarka.

Podle informací portálu Nový Čas se chtěla žena přes Kysuce dostat do České republiky a odtud dále do Německa. U Žiliny však špatně odbočila a dostala se do obce Krasňany, kde na podezřelé vozidlo policii upozornil jeden z obyvatel. Migranti tvrdili, že za převoz zaplatili.

V posledních dnech ale na Slovensku nejde o ojedinělý případ, píše Sme.sk. Například v sobotu večer zadržela hlídka v okrese Nové Zámky podezřelý Mercedes Sprinter s maďarskou registrační značkou. Dvojice Maďarů v něm převážela 29 Syřanů a jednoho Libyjce, z toho devět dětí.

Ve Štúrovu dnes bylo kvůli pašování utečenců zadrženo další vozidlo, ale o tomto případu zatím nejsou známy podrobnosti.

Zadrženým převaděčům hrozí trestní stíhání, migranti mají být vráceni do Maďarska.

Policejní viceprezident Ábel řekl, že zadržení několika vozidel pašeráků během tak krátké doby může být náhoda, ale také je možné, že to přímo souvisí s tragickou událostí u rakouského Parndorfu. „Mohu se domnívat, že se převaděči rozhodli pro tranzit přes Slovensko, aby je nechytli v Rakousku,“ řekl Ábel.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi