Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Revoluce v Saúdské Arábii: poprvé v historii mohou ženy k volbám, jedna i kandiduje

Saúdská Arábie se mění
Saúdská Arábie se mění  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: všm - 
31. srpna 2015
06:01

Ultrakonzervativní Saúdská Arábie zažívá malou revoluci – poprvé mohou k prosincovým komunálním volbám i ženy. A to nejen jako voličky, ale také jako kandidátky. První kandidátka se zaregistrovala během neděle. Proti volebnímu právu žen se nicméně zvedla vlna nevole, jak je vidět i na sociálních sítích. Otázkou tak zůstává, zda bude účast ve volbách pro ženy bezpečná.

Saúdská Arábie jde o velký krok kupředu. Ženy totiž čelí v muslimském království řadě omezení, například by neměly řídit či musí být na veřejnosti celé zahalené. Očekává se rovněž, že je bude neustále doprovázet mužský protějšek. 

V roce 2011 jim ale král Abdullah přislíbil právo volit, kterého budou moci konečně využít. „Odmítám dále snižovat postavení žen v saúdské společnosti,“ uvedl tehdy. Poslední srpnovou neděli se tak podle serveru The Times of Israel opravdu zaregistrovala první žena jako kandidátka do voleb. Na začátku srpna se pak řada žen registrovala jakožto voličky – samozřejmě vše probíhalo s úřednicemi a odděleně od mužů.

Nebezpečné nápady

Saúdská společnost ale celou věc příliš neschvaluje. Nápad jim přijde „infiltrovaný ze Západu“. Proto například konzervativci navštívili velkého muftího šejcha Abdul Azíz bin Abdulláha – nejvyššího úředníka náboženského práva. Po něm chtěli, aby celou věc zatrhl. On je ale odmítl: Podobní nepřítelé života musí být ignorováni.“

Odpůrci tak alespoň spustili kampaň na Twitteru. Hashtag #The_danger_of_electing_a_woman_in_municipal_elections (nebezpečí žen v komunálních volbách) sdílelo během tří měsíců na 7 500 uživatelů

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi